Amerika

Žanrstrip
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Emigracija, izseljevanje, Revščina, Kmetje, Podeželje, Trpljenje, Združene države amerike
Število strani

59

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

1-2 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Resnične žrtve so tisti, ki ostanejo

V osemdesetih letih 19. stoletja so se številni Slovenci s trebuhom za kruhom vkrcali na parnike in se odpravili v obljubljeno deželo Ameriko. Istoimenski strip delno temelji na resničnih dogodkih (osnova za zgodbo so stara pisma v Ameriko izseljenega Ramovševega sorodnika), osredotoča pa se predvsem na Poljansko dolino nad Škofjo Loko. Tandem oče-sin je leta 2021 že izdal strip Kontrabantarji, ki se prav tako dogaja v Poljanski dolini, govori pa o času po vzpostavljeni rapalski meji, ko je v teh krajih zaradi slabih gmotnih razmer prebivalstva cvetelo tihotapstvo. Amerika je torej nekakšno nadaljevanje prej omenjenega »poljanskega vesterna«.
V pričujočem stripu spremljamo dve vzporedni zgodbi izseljenstva, a v resnici gre bolj za zgodbi zapuščenih nezakonskih otrok, ki nista niti imela možnosti oditi v boljši svet. Groga, nezakonski sin dediča kmetije in tamkajšnje dékle ter Amerikanka, kot vaščani poimenujejo nezakonsko hči ženske, ki se v Ameriko z zakonskima otrokoma preseli k možu, sta na milost in nemilost prepuščena sovaščanom. V stripu je najti mnoge reference na roman Cvetje v jeseni, bluesovske soundtracke in zombije ter žanr grozljivke. Janez in Martin Ramoveš sta k sodelovanju povabila tudi Damirja Avdića, ki je imel pred leti sam izkušnjo izseljenstva v Ameriko in je za strip napisal spremno besedo. Mračna in groteskna likovna podoba stripa popolnoma sovpada z vsebino. Ilustrator Martin Ramoveš je zgodbo izvrstno zaokrožil s kontrastno in grafično risbo.

“Amerika nikoli ne bo padla. Amerika je film. Izginila bo, ko bo zmanjkalo filmskega traku.” (iz spremne besede Damirja Avdića, str. 55)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Amerika.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja