Stekleni vrt

Žanrdružbeni roman
Narodnostbolgarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede posvojeni otroci, Zloraba
Število strani

234

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Letošnja Fabula, Beletrinin literarni festival, je potekala pod sloganom (re)konstrukcija spominov. Ena od šestih prevedenih zgodb je Stekleni vrt, ki se dogaja v 80. letih prejšnjega stoletja  v moldavskem mestu Kišinjev, od koder izvira tudi avtorica romana. Stekleni vrt, prazne steklenice, obsijane s čarobno svetlobo sončnih žarkov, opazujemo z  žalostno malo Lastočko. Sedemletno deklico, ki je od nekdaj  sanjala o boljšem življenju in ljubečem okolju, je iz sirotišnice posvojila  Rusinja Tamara Pavlovna. A kmalu se izkaže, da jo je nova »mati« kupila, da bi ji še en par rok pomagal zbirati prazne steklenice in povečati dobiček. Poleg hudih telesnih in čustvenih zlorab je deklica vsak dan izpostavljena jezikovnim in družbenim oviram zaradi svojega porekla. Tamara jo s silo uči govoriti rusko, kasneje v šoli pa zaradi političnih sprememb ponovno spoznava romunščino in bolgarščino. Trenja se večajo tudi v revnem in kulturno mešanem blokovskem naselju, kjer ima prav vsak “mali človek” svojo življenjsko zgodbo. Zaradi bede, v kateri je odraščala, si Lastočka želi postati zdravnica, kar ji sicer uspe. A življenje ponovno udari in prinese drugo Tamaro.


Vedno sem bila sama in zaradi samote se nisem nikoli pritoževala. Od samote je pravičnejša samo smrt.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Stekleni vrt.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 74
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1