Šolnica : zaključek službene poti skozi kolaž kratkih zgodb

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2023
Založba
Ključne besede Vzgoja, Šolstvo, Odnosi
Število strani

242

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bralec se znajde v kolesju kratkih, resničnih zgodb, nadgrajenih z izmišljenimi dogodki in liki. Vsebina se dotika izobraževalnega sistema, vzgoje in medsebojnih odnosov doma in znotraj prostorov šole. Zgodbe predstavljajo dogajanje v šoli skozi oči različnih udeležencev, ki so del šolskih prostorov kot so učenci, starši, predvsem pa šolnice – učiteljice, pomočnice ravnatelja in ravnateljice. Skozi vsebino spoznavamo, da v šoli ni nihče le učitelj, ampak tudi učenec.
Avtorica knjige z naslovom Šolnica je Marija Arh, profesorica razrednega pouka, magistra socialne pedagogike in učiteljica za dodatno strokovno pomoč. Kot pomočnica ravnatelja in ravnateljice osnovne šole z vrtcem je spoznavala šolstvo in potrebe zaposlenih ter drugih ljudi.
V prepletu vseh delov knjige, skozi oči različnih protagonistov hudomušno, resno, včasih tudi tesnobno opisujejo dogajanja v šoli. Obenem se bralec srečuje z različnimi življenjskimi vlogami.
Šolnica je v vlogi pomočnice ravnateljice hitro osebnostno zorela in pogosto se je bila primorana spopadati z novimi izzivi, preizkušnjami, različnimi spremembami v svetu informacij, odločitev in odgovornosti, ki jih je srečevala na svoji življenjski poti. Kot “svetovalka” učencev je lahko globlje občutila otroški in mladostniški svet odraščanja. Na koncu jo je pripeljalo do ugotovitev da se v večini primerov obrestujejo ljubeči odnosi, individualni pristopi in ne le drastični vzgojni ukrepi.

Ob učencih sem ugotovila, da preizkusi znanja merijo veliko več, kot učitelj želi pravzaprav preveriti in oceniti. Poleg učne snovi še pismenost, iznajdljivost, razumevanje, spomin, splošno razgledanost, hitrost, vztrajnost … Mi pa smo tako zaverovani vase.
(str. 63)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Šolnica : zaključek službene poti skozi kolaž kratkih zgodb.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 0