Skrivnostna smrt v Stylesu

Žanrkriminalni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Katarina Jerin
Ključne besede Družinski odnosi, Kriminal, Zastrupitve, V leposlovju
Število strani

242

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ob 100. obletnici kriminalk Agathe Christie smo dobili slovenski prevod njenega prvenca Skrivnostna smrt v Stylesu. Pisati ga je začela, ko je med prvo svetovno vojno delala kot prostovoljka v bolnišnični lekarni. Od tod njeno poznavanje strupov, ki ga je vpletla tudi v sam kriminalni roman. Zanimivo, da je to tudi prvi roman, v katerem nastopa slavni belgijski detektiv Hercule Poirot. Njegov lik, kot je napisano na zadnji strani knjige, so navdihnili belgijski begunci, ki so se med vojno naselili v pisateljičinem domačem Torquayju. Tudi belgijski begunci so vpleteni v zgodbo samega kriminalnega romana. Zgodba pa gre tako, da se stotnik Hastings iz prve svetovne vojne ranjen vrne v domačo Anglijo in sprejme povabilo prijatelja Johna Cavendisha, naj ga obišče v Stylesu. Tam so tudi Johnova mačeha, gospa Inglethorp, njen novi mož Alfred, družinski člani in osebje. Gospo Inglethorp zastrupijo. V raziskovanje umora pa sta vključena tudi stotnik Hastings in Hercule Poirot, ki prebiva v bližini. Primer seveda razrešiti, najhujši strupi so v majhnih stekleničkah in zelo nevarni. Spet se izkaže, da je najbolj preprosta rešitev verjetno najbolj prava. Ali je gospo Inglethorp zastrupil njen mož ali John Cavendish ali njegova žena ali njegov brat Lawrence ali kdo drug, ki je še živel v dvorcu Styles pa naj ostane skrivnost. Preberite knjigo, uporabite svoje male sive celice in če boste razmišljali pravilno, boste odgovor na to vprašanje vedeli že pred koncem knjige. Napeto kriminalno branje, s polno preobrati.

“Časopisi so se seveda razpisali o tragediji. Kričeči naslovi, napihnjeni življenjepisi vseh članov gospodinjstva, diskretna namigovanja, pa običajne floskule o tem, kako je policija storilcu že na sledi. Nič nam ni bilo prihranjeno. Bil je čas kislih kumaric. Vojna je nekolikanj zastala in časopisi so ta zločin med družbeno smetano pograbili z obema rokama. Skrivnostna smrt v Stylsu je bila glavna novica. Seveda je bilo to za Cavendisheve zelo nadležno. Dvorec so neprestano oblegali časnikarji. Čeprav so jim dosledno prepovedovali vstop, so vseeno strašili po vasi in posestvu, kjer so s fotografskimi aparati v zasedi prežali na kakšnega neprevidnega člana gospodinjstva. Vsi smo živeli v poplavi publicitete, Čuječi, a molčeči možje iz Scotland Yarda so prihajali in odhajali, preiskovali in zasliševali. Nismo vedeli, s kakšnim namenom. Ali se jim sploh kaj sanja ali pa bo zadeva pristala med nerešenimi zločini?” (str. 144-145)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skrivnostna smrt v Stylesu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja