Patrulja z bazarja Bhut

Žanrdružbeni roman
Narodnostindijska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Strah, Ugrabitve, Indija, Družbene razmere, Izginotja, Starši, Nasilje, Revščina, Otroci
Število strani

392

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sodobna Indija skozi otroške oči

V revnem predelu indijskega velemesta, bastiju, izgine fant Bahadur. Devetletni Džaj, ki rad gleda resničnostne policijske oddaje, se odloči, da ga poišče. S prijateljema Pari in Faizom ob sebi se poda v najnevarnejše kotičke mesta. Sošolca iščejo po ulicah, natrpanih s preveč ljudmi, psi in rikšami, mimo stojnic, ki dišijo po kardamomu in ocvrtih jedeh. Nebo je cele dni zadimljeno s smogom, ki ne prepušča niti enega žarka sončne svetlobe. Otroci se morajo soočati z ravnodušno policijo, prestrašenimi starši in govoricah o džinih, zlobnih duhovih, ki jemljejo duše. Igranje detektivov kmalu ni več otroška igra. Začnejo izginjati tudi drugi otroci in to vedno bližje domu. Pisateljica Deepa Anappara je odraščala v Kerali v južni Indiji in kot novinarka delala v različnih mestih, tudi Mumbaju in Delhiju. Knjiga temelji na resničnih zgodbah. V Indiji naj bi vsak dan izginilo približno 180 otrok iz revnih družin.

Še pred tremi tedni sem bil samo šolar, zdaj sem pa detektiv in še pomočnik v čajnici. Zelo sem zaposlen, ampak Fajz pravi, da on dela veliko več od mene. Ker pri Duttaramu delam samo ob nedeljah, tako kot danes. Kljub temu se mi zdi težko. Da umijem en sam Duttaramov lonec, traja celo večnost. Na dnu je plast zažganega čaja, začimb in sladkorja. Močno moram drgniti. Tako dolgo, dokler nimam konic prstov modrikastih od ledene vode in me bolijo noge, ker moram med pomivanjem čepeti.
Fajz pravi, da se mišice navadijo na delo. Danes sem tu šele drugič. Fajz pravi tudi, naj ne jamram, ker me malo boli, ker sem tat, tatovi pa si zaslužijo kazen.
(str. 143)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Patrulja z bazarja Bhut.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2