Deklica, ki se je spremenila v mobi

Žanrmladinski roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2017
Založba
Prevod Veronika Rot
Ilustracije Ona Caussa
Ključne besede Prijateljstvo, Družinski odnosi, Otroci, Magija, Mobilni telefoni
Število strani

144

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Francesc Puigpelat je španski pisatelj in novinar. Leta 1982 je na Univerzi v Barceloni diplomiral iz filozofije. Redno sodeluje s časopisom Avui in drugimi pisnimi mediji. Deklica, ki se je spremenila v mobi je zgodba o deklici Mukulele. Mukulele sicer odrašča v vasici ob vznožju Kilimandžara. Vaščani trepetajo pred vračem Amwilujem, čeprav niti pošteno ne verjamejo vanj. Ampak vrač ima še vedno moč in moč v rokah slabih ljudi ne prinaša nič dobrega. Deklico Mukulele za kazen, ker ga je fotografirala, spremeni v mobi. Ujeto v mobi jo pot vodi do Amerike. Spozna Eleonoro in Gustava, ki ji skupaj z Obebejem, poglavarjevim sinom, pomagajo premagati urok vrača Amwiluja. Mukulele tako ni več ujeta v mobilnem telefonu. Gustav in Eleonora se sicer po hudem boju z vračem vrneta v Ameriko, a obljubita, da se bosta redno vračala. Člani Mukuleline in Eleonorine družine postanejo zelo dobri prijatelji, Mukulele pa bo, če bo šlo vse po načrtih, ko bo stara osemnajst let, odšla študirat medicino na univerzo v New York. Boj z vračem za najstnike ni bil lahek, pogum otrok pa ne pozna meja. Zelo dobro je prikazana tudi razlika med življenjem v Afriki in Ameriki. Mogoče bo knjiga kakšnemu najstniku vlila pogum in upanje za spopadanje s težavami. Zelo lepa zgodba, ki nas odpelje v druge časovne in prostorske dimenzije. In ko boste naslednjič v roke prijeli svoj mobilni telefon se vprašajte, ali ni mogoče v njem skrita kakšna deklica Mukulele, s katero se boste lahko pogovarjali s pomočjo SMS-jev.

“Je jasno? Življenje v Afriki ni več tako, kot je nekoč bilo. Vasice so se zelo spremenile in začenjajo postajati podobne vasicam kjer koli po svetu. Na primer: kje mislite, da sem prvič videla leva? Mislite, da sem ga srečala, ko sem se vračala od reke? Ali na sprehodu po savani? Ali na lovu s sulicami in loki? Ne: prvikrat sem ga videla na televiziji, tako kot katera koli povsem običajna deklica. In tako kot katera koli druga povsem običajna deklica imam svoj prenosni telefon. Zastarel, jasno. Okvir je potolčen, dizajn je predpotopen in niti zaslona na dotik nima. Na tipkovnici mu manjka tipka za številko 2 in tudi druge ne delajo več prav dobro.” (str. 9-10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Deklica, ki se je spremenila v mobi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 3