Šest stopenj svobode

Žanrdetektivski roman, problemski roman
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Maja Kraigher
Ključne besede Svoboda, Mladi odrasli, Hekerji, Demenca, Duševne motnje
Število strani

387

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Netransparentnost je temeljni kamen sodobnega kapitalizma/ str. 215

Roman lahko beremo kot zgodbo o dveh najstnikih, ki se morata v letih odraščanja ubadati s čudaškimi starši. Lahko ga beremo kot zgodbo o sodobni tehnologiji, ki brihtnega mladeniča spremeni v hekerja. Kot zgodbo o dekletu, ki želi lastne probleme reševati po svoje, neodvisno od muhastih idej očeta ali matere. Kot zgodbo o ponorelem nakupovanju ali zgodbo o demenci. Kot zgodbo o ženski srednjih let, ki mora dosojeno ji kazen odslužiti na enem izmed oddelkov policije. Ali kot zgodbo o mogočnih ladijskih kontejnerjih, ki dandanes poganjajo gospodarstvo in svet. In kot zgodbo o računalniških platformah, ki jim ni kos niti vsemogočna CIA. Nenazadnje pa kot zgodbo o ljubezni in medsebojnem zaupanju tistih, ki vedo, da lahko osama pomeni tudi svobodo. Kakšno vlogo ima v romanu geografija, pa naj bralec razišče kar sam. Napeto, zabavno branje v žanru detektivke, ki se poigrava z vsem mogočim, tudi s tujimi jeziki, pri čemer zahteva kar nekaj miselnega napora. Zato kljub prevajalkini opombi za vsak slučaj priporočam kakšen slovarček tujk ali španščine.

Lisa počepne, da bi si ogledala Life iz februarja 1962, ki se valja po tleh s stranmi navzdol, kot da ga je kdo tja odložil. Na naslovnici pozira John Glenn s svojimi mirnimi očmi, rdečkastimi pegami in astronavtsko čelado. Lisa dvigne revijo. Oseba, ki je zahajala v ta prostor, je prekinila branje sredi članka z naslovom Šest stopenj svobode.(str. 40)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Šest stopenj svobode.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 87
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0