Salamander

Žanrdružbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Prevod Brane Mozetič
Ključne besede Umori, Sadizem, Homoseksualnost, Spolnost, Mazohizem
Število strani

152

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse


Roman z naslovom Salamander nas popelje v življenje moškega, ki so ga našli umorjenega v pariškem seks klubu. Zgodbo doživljamo tako s strani prostitutov in zaposlenih v seks klubu kot tudi s strani umorjenega moškega – in sicer preko dnevniških zapisov. Življenje moškega, v knjigi poimenovanega “salamander”, preko njegovih dnevniških zapisov spremljamo v dveh časovnih obdobjih, in sicer med leti 1985-1986 in 1998-2007. Tako dobimo vpogled v njegovo življenje in v njegova nagnjenja – skozi zgodbo nam postane jasno, da ga privlačijo mladi prostituti, ki ga na njegovo željo tudi mučijo in pretepajo. Ko prebiramo njegove dnevniške zapise, dobimo uvid v te njegove želje, kje in kako so se začele ter kako vplivajo na njegovo življenje. Skozi pripoved spremljamo dvojnost njegovega življenja – po eni strani ugledno življenje, po drugi strani pa iskanje smisla v temnih kabinah med neznanimi moškimi … Salamander je do konca svojega življenja v kabinah seks kluba iskal nekaj, česar ni mogel dobiti iz tako imenovanih „normalnih razmerij“. V romanu se prepletajo teme kriminala, spolnosti, mazohizma in ljubezni; avtor pa nam teme predstavi na grob, a hkrati poetičen način. Zanimivi so tudi odzivi prostitutov na umor, njihovo doživljanje namreč hitro preide od začetnega šoka do hitre pozabe. Gilles Sebhan je francoski pisatelj in slikar maroškega porekla.

“Pred par tedni se je zgodil umor. Sposobnost pozabe teh kabin je neizmerna. Potem ko je bilo mesec dni zaprto, skorajda ni več sledu. Vraževernost fante sicer zadržuje, da bi odprli vrata, za katerimi so našli truplo, in v njihovem pristopu do strank je opaziti malce več miline. Toda na vhodnih vratih se komaj še vidi sled traku, s katerim so ogradili mesto zločina. Ne bo treba dolgo, ko se bo pozabilo, da se je nekaj zgodilo. Razen če se bo znenada pojavil krivec in bo policija rešila uganko, nenavadno, kot je tista o rumeni sobi – kar pa ni verjetno, da bi se kaj kmalu zgodilo. Vse, kar bi tu lahko motilo užitke, se spremeni v meglo, ki se hitro dvigne.” (str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Salamander.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi