Roman o knjigah

Žanresej
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Ključne besede Literarni vplivi, Idejni nazori
Število strani

186

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Knjiga Marjana Rožanca je nekakšen avtobiografski sprehod skozi avtorjevo življenje. Njegov pogled na eksistencialne, čustvene in etične dileme so oblikovale knjige, preko katerih nas popelje avtor. Čas njegove mladosti so tako zaznamovala dela Franceta Bevka, kasneje angleškega pisca o naravi E. Thomson Setona in srečanja z domačimi pisci Ivanom Mrakom, Edvardom Kocbekom. V nadaljevanju njegov pogled na svet oblikujejo še nekateri filozofi Engels, Unamuno in Kierkegard in na koncu še pisatelj Henry Miller, avtor znanih romanov z erotično vsebino. Vsak od omenjenih je v določenem življenjskem obdobju vplival na njegov razvoj in oblikoval kritičen pogled na svet.
V knjigi se lahko išče in prepoznava vsak bralec, ki mu prebiranje literatura pomeni več kot le način preživljanja prostega časa.

Izplačalo se je torej. Bog je, če nič drugega, sestopil iz višav. Ni bil več esenca temveč eksistenca. Ni bil več onostranski, temveč tudi tukajšenj in zdajšnji. Tisti ogromni prostor, ki ga je krščanstvo namenilo Bogu, zdaj ni bil več samo božji prostor, temveč tudi prostor človeškega duha.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Roman o knjigah.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja