Recepti za življenje

Žanrdnevnik
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaKamnik, 2018
Založba
Ključne besede Življenjska modrost
Število strani

95

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

(Ne)Osebni dnevnik

Knjiga Grege Valenčiča je knjiga za zaljubljence v lepo; vsebinsko sega na več področij: zadovolji ljubitelje fotografije kot tudi bralce – iskalce življenjskih resnic s področij etike in psihologije. Bere se kot grozd avtorjevih življenjskih spoznanj, premislekov, nekakšen »neosebni dnevnik«, po katerem velja zalistati počasi, zato je to knjiga, h kateri se vračaš: vsak zapisan stavek ima težo, bistvo, ki ga je avtor že izkusil in do samega jedra izluščil – kot čisti biser dolgotrajnega procesa, obdobja, morda težkega spoznanja, globokega čustvovanja ali pomembnih vezi. Sicer se knjiga zlahka na hitro, na mah in na dah použije: tako – po obsegu kot v jeziku – je nezahtevna in privlačno strukturirana (kratka poglavja, ki jih ni nujno brati po vrstnem redu, lahko jih poljubno izbiraš ob sugestiji stavkov, ki uvajajo posamezne teme – kateri te bolj nagovori), a obenem je knjiga, ki ni namenjena hitremu branju. Če iz naslova izhajamo, je kot umetelno postrežena izbrana hrana, ki te nasiti še bolj, če jo uživaš počasi in z vsemi čuti – odprtih oči in srca -, pozorno in zavestno. Kot življenje samo! Vsebinsko so Recepti knjiga za vsakogar: sestavine kratkih poglavij so univerzalne (Delo, Ljubezen, Sreča, Energija, Strah, Bolečina, Odpuščanje, …) in lahko najdejo pot med vse možne potencialne bralce, ne glede na spol, poklic, status, leta ali druge bolj ali manj »merljive kriterije«, le od posameznikove življenjske izkušnje in naravnanosti pa je odvisno, kako ga bo kateri recept nagovoril, kako ga bo – ali ne bo – razumel in »uporabil« zase. In ne, Recepti seveda niso bližnjica do srečnega življenja, kot kaže tudi naslovnica knjige – daleč se vije cesta in marsikaj pride na pot, so pa optimističen opomnik, da je le-to lepo. Kompleksno, a lepo. Upoštevaje, da je knjiga posvečena odraščajoči hčeri, je to nemara najlepše možno sporočilo.

»Bolečina je spremljajoč del življenja.
Vsaka izguba pusti v nas posledice. Odvisno od tega, kako globoka so čustva.
Treba se je zavedati, da vse mine. Tudi bolečina. Vendar jo je v fazi, ko jo čutimo, težko razumeti. Tudi prebolevanje je posledica prizadetosti.
Bolj kot smo čustveno dojemljivi in občutljivi, bolj se nas stvari dotaknejo in nas zaznamujejo.«
(str. 78)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Recepti za življenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0