Raje Platona kot pomirjevala! : kako z večno modrostjo reševati vsakodnevne težave

Žanrdružboslovna razprava, esej
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Niki Neubauer
Ključne besede Priročniki, Filozofi, Filozofija, Modrost, Svetovalno delo, Filozofija življenja, Svetovanje
Število strani

323

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Praktična filozofija

Lou Marinoff, rojen v Montrealu, je filozofijo študiral v Londonu, poučuje pa jo v New Yorku. Kot filozofskega svetovalca ga zanima, kako spoznanja klasične in sodobne filozofije uporabiti za reševanje različnih osebnih težav. Knjiga je razdeljena na štiri poglavja. Spoznamo posamezne filozofe in njihove ideje, izvemo, kaj je filozofska praksa, katere so prednosti in pomanjkljivosti psihologije in psihiatrije in kako urejamo probleme na filozofski način. Knjiga je kot nekak didaktični pripomoček, kjer skozi mnoge primere iz avtorjeve prakse psihološkega svetovanja in osebnostne terapije spoznamo, na kako različne načine lahko pogledamo na svoje težave in jih razrešujemo – s pomočjo filozofije!Prevod dela: Plato, not prozac!. , 1.500 izv.

Spomnimo se, da je Aristotel priporočal kontemplacijo kot najvišjo srečo, kar se je Abri zdelo razumno. Tudi mnogi drugi filozofi so menili enako. Abra se je odločila vpisati na predavanja iz filozofije na univerzi v svojem mestu – toda predvsem za osebno uporabo, ne zaradi želje po diplomi ali poklicnih ciljev. Začela je tudi prostovoljno delati v organizaciji, ki si je prizadevala, da bi postal svet boljši – podobnejši tistemu, o katerem je Abra sanjala, da bi živela v njem. Čeprav je bil njen neposredni cilj biti predvsem mati, pa je izkušnjo s prostovoljstvom izkoristila, da se je odločila, da bo, ko bo spet pripravljena nastopiti redno službo, izbrala podobno podjetje – torej takšno, ki ga jasneje vodi še kaj drugega kot zgolj želja po dobičku.
Kljub zadržanosti do kapitalističnega sistema, v katerem živimo, je Abra spoznala, da še vedno zagotavlja možnosti, da se lahko povsem posvetimo delu, ne da bi imeli občutek, da smo prodali dušo hudiču. Spoznala je tudi, da se bo sistem spremenil le v smeri, v katero delajo ljudje, ki ga želijo spremeniti. Opora drugih filozofov jo je utrdila v prepričanju, da sprejme ta izziv. Prvi korak jo je usmeril na pot, ki so ji jo kazale njene zvezde.
“…nobeno bogastvo se mi ni zdelo koristno, razen če bi omogočilo, da se povsem posvetiš filozofiji, nobeno življenje srečno, razen življenja v filozofiji.” AVGUŠTIN (str. 182)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Raje Platona kot pomirjevala! : kako z večno modrostjo reševati vsakodnevne težave.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 4