Prostovoljec

Žanrživljenjepis / biografija, biografski roman, vojni roman, zgodovinski roman, spomini
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Taborišča, Druga svetovna vojna, Auschwitz, Poljska zgodovina, witold pilecki
Število strani

383

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Resnična zgodba o heroju odpora, ki se je infiltriral v Auschwitz

Prostovoljec je resnična zgodba o voditelju poljske odporniške celice med drugo svetovno vojno, Witoldu Pileckemu, ki se je infiltriral v taborišče Auschwitz z namenom, da bi tam organiziral odpor, po neuspehu pa mu je uspelo iz njega celo pobegniti. Več razlogov je, da je njegova zgodba do danes ostala manj znana, a najprej nekaj besed o sami knjigi.
Prostovoljec se od sorodnih knjig ‘iz Auschwitza’, ki so v zadnjih letih naletele na precejšen uspeh, razlikuje po odsotnosti vsakršne dodatne domišljijske drame in avtorskih literarnih akrobacij. Jack Fairweather, ki je za to delo – upravičeno – leta 2019 prejel nagrado Costa za najboljšo biografijo, je opravil izjemno delo in zapisal Witoldovo življenjsko zgodbo na osnovi njegovih lastnih zapisov iz leta 1943 in 1945, ki jih je preveril z neštetimi dokumenti in pričevanji, dodano vrednost pa ji daje tudi množica fotografij, vse od taboriščnih portretov, ki glavnim akterjem nadenejo obraze, pa do prej neobjavljenih posnetkov gradnje krematorija.
Witold Pilecki je bil pred vojno premožni poljski častnik, ki je bil prisiljen izbrati med prioritetami: svojo družino, strahom pred nacizmom, strahom pred sovjeti ter svojim patriotizmom. Izbral je slednjega. Leta 1940, ko nemško uničevalno taborišče še ni bilo v povsem polnem pogonu, se naj bi namenoma dal aretirati in internirati, da bi v taborišču zanetil upor. Tam pa je kmalu postal del mehanizma, ki se je vse hitreje in vse bolj brutalno vrtel po svoje. Poleg že tako omejenih možnosti za uspeh so organizacijo odpora preprečevali predvsem drobni notranji spori in tekmovanja za prevlado. Kljub temu, da mu je uspelo k zaveznikom pretihotapiti številna poročila o stanju v Auschwitzu, se ti taborišča kljub prošnjam samih jetnikov niso nikoli odločili bombardirati zaradi vojaških in političnih prioritet. Witloldu se nazadnje razblinijo vse iluzije in sredi vojne, ko je industrijsko ubijanje postalo povsem vsakdanje, je iz taborišča pobegnil. Kot znan nasprotnik sovjetov je bil po vojni leta 1948 nazadnje obsojen na smrt, njegova zapuščina pa je bila namenoma potisnjena v pozabo.
Čeprav bi zgodba lahko bila odlična podlaga za ideološko – politične obračune in melodramatične vložke, se avtor temu uspešno izogne. Uspelo mu je namreč zapisati konkretno biografijo, ki temelji na podatkih in dejstvih, a se kljub temu bere kot roman. Namesto obtoževanja nam osvetli takratno stanje in zgodovinske tokove, ki so pripeljali do ene največjih tragedij človeštva, samo življenje v taborišču pa je opisano zelo detajlno in se v podrobnostih popolnoma ujema z najboljšimi v tej tematiki (npr. Potopljeni in rešeni, Anus mundi itd). Glavnega junaka Witolda Pileckega nam ne predstavi kot superjunaka, ampak predvsem kot človeka, ki je imel svoje dobre lastnosti, pa tudi svoje negativne in iracionalne plati. Vendarle pa je v ekstremnih okoliščinah ravnal po svoji človeški vesti in skušal preprečiti večje zlo. Prostovoljec je odlična analiza, zakaj mu to ni uspelo, v marsikaterem detajlu pa jo lahko preslikamo tudi na današnje stanje v svetu.

Zvečer so Witold in njegovi sotrpini lahko videli krvavo sled, ki so jo na poti v krematorij za sabo pustila trupla. Birkenau je kot žerjavica žarel na obzorju. Witoldova odločnost je plahnela. Že dve leti je bil ujetnik in zaradi usmrtitev, fenolnih injekcij ter bolezni je v zadnjem letu izgubil skoraj sto mož, tudi najbližje sodelavce, kakršen je bil Stasiek. Na vstajo in morebitno prelivanje krvi ni bil pripravljen, toda nacistična grozodejstva so se neverjetno hitro stopnjevala. Očitno je bilo, da Nemci nameravajo ubiti slehernega Juda, ki jim bo prišel pod roke. Morala Witoldovih odpornikov je padala in medtem, ko jim je cilj uhajal iz rok, so na površje prišli tekmovalnost ter malenkostni spori. Witold ni vedel, kako dolgo bo še lahko ohranjal enotnost ilegale. (str. 213)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Prostovoljec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 301
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2