Profesor

Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaDob, 2023
Založba
Prevod Meta Osredkar
Ključne besede Internat, Ljubezenski trikotnik, Učitelji
Število strani

317

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman Profesor je prvo delo pisateljice Charlotte Brontë. Zavrnile so ga skoraj vse britanske založbe. Ostal je neobjavljen vse do njene smrti. Osrednji lik je mladenič William Crimsworth, ki diplomira na prestižnem kolidžu Eton. Hrepenenje po dostojanstvu in boljši prihodnosti ga življenjska pot ponese v glavno mesto Belgije, Bruselj. Pot do zaposlitve v deškem internatu mu olajša gospod Hunsden s priporočilnim pismom.
Skozi roman smo priča Williamovem notranjem svetu in njegovemu posebnemu načinu čustvovanja, njegovi osvoboditvi iz podrejenega položaja, zatiranja, poniževanja, ki ga je okusil v nekdanji službi pod vodstvom njegovega nadvse krutega brata Edwarda. Glavni lik se tudi v novem kraju znajde v malo drugačnem, a še vedno v podrejenem položaju. S svojimi čari in zapeljevanjem si ga podredi ravnateljica sosednjega dekliškega internata, pretkana gospa Reuter. Vrhunec zgodbe predstavlja njegovo nepokornost do ravnateljice ter zaplet s sramežljivo, nesamozavestno učenko, sicer učiteljico ročnih del Frances Henri, ki tiho sprejema njegovo igro. Mislimo si lahko, da je William zaradi preteklih izkušenj spoznal, kako neznosna in izčrpavajoča je ujetost v poniževanju, podrejenosti, zato se odloči, da postane razumevajoči in uravnoteženi mož, ki v zakonu nudi tisto, kar si ženska želi in potrebuje. Bralec se skozi subtilno zgodbo srečuje s prepletom vlog dominacije in podrejenosti, kar odnos bogati in hkrati vznemirja obe strani. Poleg tega se “Profesor” dotakne tudi druge teme kot je vera, kjer je mogoče zaznati močno kritiko katolicizma.

To je bilo prav v času, ko je ravnateljica, ki jo je zbodla moja hladnost, ki jo je ureklo moje zaničevanje in jo je vznemirila prednost, za katero je sumila, da jo naklanjam drugi, padla v lastbo past – sama se je ujela v mreže prav tiste strasti, v katero me je želela zaplesti. (str. 149)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Profesor.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1