Pride mačka na obisk

Žanrpersonalni roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Iztok Ilc
Ilustracije Maja Šubic
Ključne besede V leposlovju, Družinski odnosi, Domače živali, Mačke
Število strani

119

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Japonski pisatelj Takaši Hirajde je za prozni prvenec Pride mačka na obisk (2001) prejel eno izmed japonskih literarnih nagrad in bil nominiran za prestižno Mišimovo nagrado. Delo je prevedel Iztok Ilc, knjigo pa je z več kot izjemnimi ilustracijami opremila Maja Šubic, ki se tudi sicer veliko posveča knjižni ilustraciji. Njena velika strast je proučevanje narave, predvsem živali. Zato ji je bilo ilustriranje te knjiga verjetno pisano na kožo. Govori namreč o mački Pikici, ki se počasi, a zanesljivo s svojo prikupnostjo usede v srce para sredi tridesetih let, ki živi v najeti hiški z vrtom na posestvu starejšega premožnejšega para v mirnem koncu Tokia. Par, brez otrok in domačih živali, se skromno preživlja z urednikovanjem. Obiski Pikice počasi postanejo smisel njunega življenja, ne glede na to, da se je nikoli ne dotakneta. Nestanovitna mačja narava in skrivnostno prihajanje in odhajanje dodata dogajanju napetost ter skrivnostnost. Ko Pikica umre (uradno naj bi jo povozil avto, neuradno pa … kdo ve, kaj se ji je zgodilo), se konča tudi prebivanje para v najeti hiški, kjer ju je obiskovala. Tudi v novem stanovanju pa vhodna vrata puščata odprta, da Sestrica, kot sta poimenovala članico mačje družine, ki se smuka okoli bloka, v katerem prebivata, lahko prihaja in odhaja, kakor jo je volja. Posebej pa pri knjigi velja poudariti izjemne opise podobe hiše, vrta, najemodajalcev in nasploh življenja, ki ga živi zakonski par na Japonskem. Znamo v življenju sprejeti dejstvo, da lahko tako ljudje kot živali v naša življenja prihajajo in odhajajo po njihovi lastni volji?

“Znova in znova se spominjam prizora, ko se je mucica Pikica prvič pojavila in vstopila v najino najeto hiško. Septembra se je cesarjevo zdravje , potem ko je bruhal kri, nenadoma poslabšalo, in pozna jesen 1988 je minila v vzdušju samozapovedane zadržanosti, ki smo jo kazali vsi po vrsti. Pred malim vrtom, ki je bil od prostranega vrta vile ločen le na videz, je bil tesen predprostor z betonskimi tlemi, in tam je stal pralni stroj. Nekega svetlega popoldneva je Pikica neopazno smuknila skozi komaj priprta vrata in s štirimi bleščeče belimi tačkami mehko stopila na leseno paleto, osončeno do polovice, ter z olikano radovednostjo, ki jo je kazala s celim telesom, počasi premerila skromno notranjost hiške.” (str. 32-33)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pride mačka na obisk.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6