Pod srečno zvezdo

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Število strani

235

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

(NE)SREČNA ZVEZDA

Rojeni pod srečno ali nesrečno zvezdo? Domačini ali tujci, priseljenci? Kdo ima več pravic?
Življenjske zgodbe protagonistov Pregljevega romana Pod srečno zvezdo so različne. Izpostavljeno je tako upanje, želja po novem, boljšem življenju kot človekova zloba, predsodki do drugačnosti, priseljencev … Na eni strani mlad romunski par, Dumitru in Luminita, z željo po novem, boljšem življenju, v katerem bi vzgajala še nerojenega otroka, na drugi policist Gianfranco, ki se skriva za zakonom, njegovo sovraštvo ne ostane le besedno … Skratka, naša vsakdanjost, vedno aktualna stvarnost. Dogajanje je postavljeno v Trst. Nekoč slovensko, danes italijansko mesto. In ravno to zgodovinsko ozadje poraja številna nova vprašanja, nas vrne v čas fašizma, čas (upo)rabe oznake domačin in tujec, postavljanja in prestavljanja meja.
Po prebranem se boste zlahka opredelili glede zgornjih vprašanj. Toplo priporočam.

Na zahodu je še povsem temno, medtem ko se na vzhodu nebo že modri in je nekje onkraj slutiti luč, ki bo v kratkem pregnala temo, z njo pa mračne misli in slabe spomine. Dumitru čuti, da stiskanje v prsih popušča in da spet lahko diha s polnimi pljuči. S koncem noči prihaja olajšanje. Tudi meni se lahko kdaj pa kdaj nasmehne sreča, nekoliko nagne glavo, tudi meni se lahko kdaj pa kdaj zgodi kaj dobrega. Nasmejani obrazi ne bodo večno samo na obcestnih plakatih in televizijskih ekranih. Tudi moj obraz bo enkrat srečen in nasmejan in prav tako Luminitin in vsi obrazi okrog naju! Tudi najin svet je lahko dober in lep, si prikima. Človek potrebuje le malo sreče. To je vse. In danes čutim, da bo dober dan, čutim, da se nama sreča ne bo več dolgo izmikala!

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pod srečno zvezdo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja