Osvoboditev

Žanrzgodovinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2020
Založba
Prevod Anja Bakan
Ključne besede Ženske, Druga svetovna vojna, Pogum, Odporniško gibanje
Število strani

454

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bela miš

Imogen Kealey je psevdonim za Darbya Kealeyja in Imogen Robertson. Napisala sta zgodbo po resničnih dogodkih o Nancy Wake, mladi Avstralki, ki je bila pogumno, odločno in bistro dekle.
Z možem Henrijem živi na jugu Francije, kjer se pridruži odporniškemu gibanju. Ko nemški okupator aretira moža in je tudi sama v veliki nevarnosti, zbeži čez francosko gorovje v Španijo in od tam v Veliko Britanijo, kjer se pridruži Službi za posebne operacije. Povsod naleti na težave, nihče je ne jemlje resno, ker je ženska. Toda njena drznost in pogum ne poznata meja. V domovino se vrne kot izurjena agentka, kjer jo čaka težko delo v francoskih gozdovih. Fournirjevi in Gaspardovi makiji so težek zalogaj – le zakaj bi verjeli ženski. V veliko pomoč sta ji nepogrešljiv radio vezist Dendem in Tardi, ki ji je rešil življenje, ko je s padalom pristala v Franciji. Odlično izpeljane naloge, pogum in jeklena volja odlikujeta to žensko, ki jo borci počasi sprejemajo za svojo. Toda za gestapo je nočna mora, Bela miš, kot so jo poimenovali in napeli vse sile, da bi jo našli in uničili.

Hladno, ocenjujoče jo je premeril od glave do pet. “Mogoče. Kaj nam lahko ponudite, stotnica Wake?”
Poudaril je njen čin, da je izzvenelo prav toliko zaničujoče in prezirljivo kot vse, česar je bila deležna v Gaspardovem taboru. Kar naenkrat se je videla, kako v nedogled pohajkuje po celotni regiji Auvergne in išče skupino borcev, ki bi bili sposobni požreti lasten ego in sprejeti, kar jim ponuja, s preprostim “hvala”.
Ni bilo časa za to. (195 str.)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Osvoboditev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi