Noč v puščavi : beduinska pripoved

Žanrmladinska povest, pripovedka
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2018
Založba
Ilustracije Sara Žirovnik
Ključne besede Nasveti, Beduini, Pripovedke
Število strani

93

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Puščavske zgodbe za mlade bralce

Tatjana Jamnik Pocajt je bila že leta 2009 na natečaju Študentske založbe izbrana z dvema zgodbama »Nasvet za plačilo« in »Koza za Šejka«. Omenjeni zgodbi je poleg drugih združila v pripovedi Noč v puščavi.
V Jordaniji, v puščavi Wadi Rum, je pisateljica poslušala zgodbe puščavnika in jih nato mojstrsko zapisala ter jih zapletla v lepo pripoved o Beduinih. Puščavnik, Attayik, Salim in Ali so resnični ljudje, ki pa postanejo tudi literarni liki v pripovedi. Pripoved je razdeljena na tri dni in na tri zgodbe. Prvi dan opisuje zgodbo Attayika, Salima in Alija, ki se zaradi suše podajo na lov v puščavo. V eni od votlin spoznajo starca – puščavnika. Drugi dan puščavnik pove zgodbo »Nasvet za plačilo« v kateri gospodar mlademu beduinu preda tri nasvete, ki mu rešijo življenje. Tretji dan se mladi beduini med lovom sporečejo, za razsodnika si izberejo puščavnika, ki pa jim raje pove zgodbo »Pravični delež«. Ker se s pomočjo te zgodbe spor ni razrešil je puščavnik povedal še eno zgodbo, ki se prenaša od ust do ust med ljudmi, to je zgodba »Koza za šejka«. Pripoved se zaključi v mirnem in spokojnem vzdušju ob vodni pipi in ugašajočem ognju pod zvezdnatim nebom.

Glej tudi:

Puščava Wadi je resnična pravljična dežela pod toplim soncem Jordanije. Ko sonce lega k počitku, v slovo objame puščavo in ta zlato rdeče zažari. Takrat se razpre kot cvet in prikaže v vsej svoji lepoti. (str. 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Noč v puščavi : beduinska pripoved.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja