Močvirniki : zgodbe iz Zelene Dobrave

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Ključne besede živali v otroškem leposlovju
Število strani

294

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko pa jim je povedal, kako lepo je bilo v gozdu in kaj vse je doživel na soncu, so se vsi veselili z njim.

Otroški miniaturni svet z ustvarjalnim blatom in blagodejnimi lužami je zelo podoben svetu močvirnikov, kjer vladata skrb za okolje in drug za drugega. Majhne velike nezgode se praviloma srečno končajo s pomočjo človečnosti pajka Križnika, gradbenika lazarja Lazareviča, krastače zdravilke Zelinke, župana Mlakarja in drugih pripadnikov svojih vrst iz Močvirne Loke, Travnega mokronoga, Kalužnih mokric, Mahovnega rovta in drugih mitičnih krajev. Pred očmi starejših bralcev (pripovedovalcev) zraste nedosegljiva utopija, ki jo je z veliko občutka za duhovite mokre besedne igre in podrobnosti živalskega sveta iz alginih niti naklekljala avtorica, v čarobne barve pa odel Peter Škerl, ki sta za izjemno celoto bila nagrajena vsak s svojo nagrado. Spoštljivo sobivanje različnih močvirnih živali v našem naravnem okolju ni samo slovenska različica anglosaksonske živalske otroške literature kot je npr. Peter Zajec, pač pa njena nadgradnja, ki prenaša na zanamce pomembno sporočilo okoljske ozaveščenosti.

Zelena Dobrava je velik in skrivnosten gozd. Med mogočnimi drevesi so si neslišne šape, tačke in nožice uhodile poti in z njimi prepredle vso Zeleno Dobravo. Suhe in svetle poti vodijo do sončnih jas, senčne pa do vlažnih kotanj z bistrimi potočki. In taka ozka, skoraj nevidna stezica se vije do tihe, temačne globeli- Močvirne Loke. (str. 9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Močvirniki : zgodbe iz Zelene Dobrave.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0