MMXX : leto nevarne bližine : kaj je šlo v Sloveniji narobe med epidemijo covida-19

Žanrsocialnopolitični roman, esej
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Koronavirus covid-19
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Kako se pretrga tkanina zaupanja

Gotovo gre za najbolj sistematičen popis in analizo dogodkov v času korona krize, hkrati nekakšen spominski roman vseh nas. Knjiga o letu nevarne bližine je plod raziskovalnega novinarstva in sociološke analize propada medsebojnega zaupanja. Avtor Ali Žerdin zaupanje primerja s tkanino. Ko se scefra ena nitka, še ni katastrofe, ko pa se trga nitka za nitko, ko se jo cufa in cefra, pa je tkanina zaupanja pretrgana. Vsi razlogi za to so navedeni kronološko in analitično. Lahko bi nam služili vnaprej. Pa so nam? Mogoče bi morala knjigo brati prava, “kritična masa” bralcev.

Avtoritarni politični sistemi, zasebno zdravstvo in zasebno šolstvo imajo pomemben skupni imenovalec.
S seboj nosijo privid, da so lahko bolj učinkoviti od demokracije, javnega zdravstva in javnega šolstva. Slovenija se je epidemije lotila z vojaškim besednjakom, avtoritarnimi prijemi, organizacijskimi in institucionalnimi rešitvami, ki jih zakonodaja ni predvidevala, s komandno logiko. To ni prineslo učinkovitosti. Obratno. Bilanca leta 2020 je bila tragična.
(str. 181-182)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige MMXX : leto nevarne bližine : kaj je šlo v Sloveniji narobe med epidemijo covida-19.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1