Metoda Wima Hofa : odklenite svoj polni človeški potencial

Žanrpriročnik
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2021
Založba
Prevod Anaja Sever
Spremna beseda Elissa Epel
Ključne besede Priročniki, Naravno zdravljenje, zdravljenje z mrazom, dihalne vaje, zdravilci
Število strani

239

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Mraz, dihanje in um. Izpusti ego, odpri srce.

Wim Hof je “ledeni človek”, poznan po vsem svetu. Že kot deček je čutil, da je drugačen in nenavaden, čutil je globoko povezanost z naravo. Navduševal se je nad jogo, hinduizmom in budizmom. A preden se je rodil, je skoraj umrl. Ko so se borili za njegovo življenje, je njegova mama rekla: »O, bog, prosim, naj ta otrok preživi! Poskrbela bom, da bo postal misijonar!« Kasneje je imel še eno zelo težko preizkušnjo, saj se je njegova žena srečala z depresijo in naredila samomor, tako je ostal sam s štirimi majhnimi otroki.

Njegova metoda temelji na izpostavljanju mrazu, zavestnem dihanju in moči uma. Razvijal jo je več kot štirideset le.

Hof govori o tem, da živimo v nasprotju z naravo. Ves čas smo oblečeni, ožilje ni stimulirano in imunski sistem je zaradi tega šibak. S potopitvijo v ledeno vodo (oz. s hladnim prhanjem), pa začnemo dihati globlje in zavestno nadzorovati svoje telo. Izločati se začne CO2, mišice se začnejo krčiti, žilni sistem se prilagodi, zniža se srčni utrip itd. Vse to pa je protistrup za stres. Ko dosežemo stanje z brez misli, imamo samo močne občutke in lažje najdemo ljubezen. Ko imajo ljudje največji nadzor, so najbolj svobodni.

Veste, zajci ne gradijo domov za starejše zajce. Zajci so sesalci, tako kot mi. In starejši zajci so še vedno zmožni bežati, se boriti, iskati hrano in se razmnoževati. To je v njihovi naravi. Kaj več še obstaja? Narava je zajce obdarila z vsemi temi orodji za preživetje in enake zmožnosti imamo tudi mi. Narejeni smo, da preživimo in uspevamo, zato bom to počel, dokler ne umrem. Do smrti bom zmožen bežati, se boriti, iskati hrano, vzdržati mraz, obvladovati čustva in se ljubiti. Ali je vse to mogoče? Bežati, boriti se, ustaviti se, iskati hrano in se ljubiti? Prepričan sem, da je. To je to, kar smo. Nismo prazna telesa, ki strmijo v majhen zaslon v roki. Nismo otopela bitja, ki gledajo nogometne tekme. kako se počutite? Jaz se počutim prekleto odlično! In izbiram, da se tako počutim vsak dan svojega življenja.

(str. 166)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Metoda Wima Hofa : odklenite svoj polni človeški potencial.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 91
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1