Med nebom in zemljo

Žanrpotopisni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaPrevalje, 2021
Založba
Ključne besede Alpinizem, Odprave, Potovanja, Gore
Število strani

219

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Knjiga med Nebom in zemljo, ki je izšla pri Kulturnem društvu Mohorjan, je literarni prvenec Prevaljčana Staneta Lodranta. Profesor športne vzgoje na Gimnaziji Ravne na Koroškem že nekaj let na svoji spletni strani www.stanelodrant.com objavlja doživetja iz narave, potopise z odprav in družinskih potovanj. Več kot 200 strani obsežna knjiga z dokumentarno-literarnimi zapisi in barvnimi fotografijami je razdeljena na tri poglavja.
V prvem z naslovom Profesor predstavi svojo profesionalno pot, delo z mladimi. Pripoveduje o poslanstvu poklica športnega pedagoga in kot v uvodu zapiše Matjaž Šerkezi, da šport niso samo ocene in teorija, ampak tudi odrekanja, padci, solze, pobiranje s tal pa tudi ponujena roka, smeh, veselje …
V drugem poglavju Med nebom … opisuje vzpone na različno visoke domače in tuje gore. Prvi zapis je o odpravi na drugi najvišji vrh v Alpah in Evropi zunaj Kavkaza na italijansko-švicarsko goro Monte Rosa z 4634 metrov visokim vrhom Dufourspitze. Leta 2007 se mu je izpolnila dolgoletna želja, udeležil se je odprave koroških alpinistov v Himalajo in se povzpel na Island Peak (6189 m). Večkrat je pomislil na oddaljeni, a mamljivi vrh Evrope – Elbrus. Odpravo na Kavkaz je leta 2009 vodil najboljši ekstremni smučar na svetu, Davo Karničar, tudi avtorjev sošolec s fakultete. Podpoglavje Ej, je lepa KOROŠKA posveča domačim goram: Uršlji gori, Peci, Raduhi, Obirju …, ki mu predstavljajo vir energije in tudi pobeg v samoto. Sledijo zapisi o odpravi v Iran, na vrh Damavand (5671 m), pod vodstvom Dava Karničarja, in v Kirgizistan, na Peak Lenin (7134 m), pod vodstvom Jurija Gorjanca, kjer zaradi slabega vremena niso dosegli vrha, o vzponu na 3798 metrov visoki Grossglockner ter o obisku Dolomitov.
V tretjem, zaključnem poglavju … in zemljo pa so zapisi z različnih destinacij po svetu (Tajska, Jamajka, Mehika, Tanzanija itd.), ki sta jih obiskala z ženo Jadranko.

Poletel bom kot Ptica
(napisano za kitaro in glas)

Poletel bom kot Ptica
v širni, daljni svet,
tja, kjer ni sovraštva,
kjer Ljubezen obvlada svet.

Tja, kjer so Sanje, tja, kjer se res živi …

Srce je majhno,
a polno je želja,
da Srečen bil bi bolj in bolj,
da poznal ne bi gorja.

(str. 3)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Med nebom in zemljo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 60
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0