Ljubo življenje

Žanrkratka zgodba
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2014
Založba
Prevod Tjaša Mohar
Število strani

271

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ves čas to počnemo.

To bo najbrž zadnja zbirka kratkih zgodb predlanske nobelovke Alice Munro, saj je avtorica napovedala pisateljsko upokojitev (šteje namreč 84 let). Munrojevo že poznamo po dveh prevedenih zbirkah kratkih zgodb, in sicer Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva ter Preveč sreče (obe sta v slovenščini izšli leta 2010).
Njene kratke zgodbe imajo nekakšen pridih starinskosti. V pričujoči knjigi lahko prebiramo nenavadne, drugačne zgodbe malih (velikih) ljudi, ki samo želijo živeti svoja življenja v skladu s svojimi idejami in pričakovanji, kar za seboj vleče presenetljive posledice. To so zgodbe ljudi, ki jih videvamo na ulicah in se sprašujemo o njihovih življenjih. V knjigi srečamo mlado učiteljico, ki odhaja poučevat v bolnišnico na deželi, policista, ki ima doma bolno ženo, ljubosumne ostarele zakonce …, ter zadnje štiri zgodbe v knjigi, ki so v duhu avtobiografske, čeprav so včasih dogodki izmišljeni.

Glej tudi:
Prispeval(a): Valentina Tominec

Nisem šla domov med mamino zadnjo boleznijo ali na njen pogreb. Imela sem dva majhna otroka in nikogar v Vancouvru, pri komer bi ju lahko pustila. Z možem bi si komaj lahko privoščila pot, in mož ni maral formalnega vedenja, a zakaj bi krivila njega? Tudi jaz sem tako čutila. Za nekatere stvari rečemo, da jih ni moč odpustiti ali da si jih ne bomo nikoli odpustili. Ampak si jih – ves čas to počnemo.

Citati

(1)
Julijana Voroš

Na nas se je zgrnilo nekaj, kar je bilo še bolj nepričakovano in je postalo še bolj pogubno kot izguba dohodka, čeprav tega še nismo vedeli. Bili so zgodnji znaki Parkinsonove bolezni, ki so se pokazali, ko je bila mama stara malo čez štirideset.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 110
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4