Kristalni svet

Žanrantiutopični roman, družbenokritični roman, fantastični roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaVnanje Gorice, 2019
Založba
Prevod Ana Jasmina Oseban
Ključne besede Angleška književnost
Število strani

189

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Distopična bomba

Leta 1966 izdan roman J.G. Ballarda “Kristalni svet”, leta 2019 preveden v slovenski jezik, torej pol stoletja kasneje, še vedno presune s svojo svežino. Moč pisateljske domišljije in napovedovanja je neizmerna. To lahko trdim predvsem zato, ker sem roman, ki pripoveduje o nenavadnem virusu apokaliptičnih razsežnosti, brala (in ga tudi vnašam na portal) ravno v času koronavirusa.
Spremljamo zdravnika Sandersa, ki se odpravi na obisk zakoncev Clair, ki delata na kliniki za gobavost v Mont Royalu – v republiki Kamerun. Kamerun si še vedno ni opomogel od državnega udara, ki se je zgodil zaradi rudnikov smaragda in diamantov, izkop rude sedaj vodijo evropske korporacije, že se nad mesto zgrinja nova skrivnostna bolezen, virus rastlinske kuge, ki najprej napada gozdove. Virus bitja spremenja v kristale in nekakšno hibernacijo. Kamerun ni edino področje, od koder se širi nevarnost, zaprejo tudi floridski polotok, Miami, prebivalstvo je na začetku brezbrižno… Edino, kar lahko ustavi pandemijo, a le začasno, so diamanti, kar sproži dodatno izkoriščanje naravnih virov, človeško rivalstvo pa privede do skrajnosti. Seveda se mati narava in vesolje človeštvu upre in seveda je zgodba kompleksnejša, torej mnogo pronicljivejša od tega opisa. Nad zgodbo vas želim navdušiti predvsem z vprašanjem: “Kdo ima sedaj več možnosti za preživetje?”

Tako močan je, kot kaže, naš človeški optimizem, naše prepričanje, da lahko preživimo vsako povodenj, vsako kataklizmo, da nas večina samo skomigne z rameni nad trenutnim dogajanjem v Floridi, potihem prepričani, da bomo že našli način za odvrnitev krize, ko bo doletela nas. (str.89)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kristalni svet.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja