Kratka zgodovina Gibanja

Žanrantiutopični roman, družbenokritični roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Ženske, negativna utopija, Institucije, Distopija, Feminizem, Moški, Radikalizem, Vedenjska terapija, Institucionalna vzgoja, Antiutopija, Moški in ženske
Število strani

206

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pazničina zgodba

V zadnjih letih se je izoblikoval nov podžanr spekulativne fikcije, “feministična antiutopija”, ki se ukvarja s položajem in tegobami žensk v družbenih sistemih. Eden od novejših primerkov tega podžanra je roman Kratka zgodovina Gibanja češke romanopiske Petre Hůlove (1979-), že druga knjiga te avtorice, izdana pri Cankarjevi založbi. Za prevod je poskrbela Nives Vidrih. Platnice knjigo promovirajo kot “hrbtno zgodbo Dekline zgodbe”. Medtem, ko so v knjigi Margaret Atwood ženske v podrejenem položaju, je v Kratki zgodovini Gibanja ravno nasprotno – ženske so končno dosegle socialno pravičnost in postale enakovredne moškim. Vsaj v teoriji. Oblast je namreč prevzel radikalni feminizem. Moške pošiljajo v prevzgojne zavode, kjer naj bi se preko občudovanja ostarelih žensk odvadili objektivizacije ženskega telesa. Zgodba pa ni mizandristična fantazija, saj so prevzgoje deležne tudi ženske, predvsem tiste, ki se oklepajo ličil, plastičnih operacij in drugih pregreh “starosveta”. Razsvetljena družba “novosveta”, ki ga nam preko svojih memoarjev predstavi paznica v enem od prevzgojnih zavodov, je družba kompromisov – na državni ravni je kljub intenzivni prevzgoji ljudi težko podpirati ideološko mržnjo. Prihajalo bo do odklonov in korupcije. Tega se zaveda tudi pripovedovalka, a ta ugotovitev ne omili njenih nazorov. Kratka zgodovina Gibanja je unikatna knjiga, saj opozarja na nevarnosti ekstremnih idej o enakosti, a se ne naslanja na moraliziranje ali karikiranje nasprotnikov. Tematiko predstavi na realističen, večplasten način, na trenutke pa si dovoli nekaj jedke satire. Priporočam.

“Liborjevo mapo sem zaprla z opombo pod črto in spis na ustaljen način zašifrirala (napadi hekerjev, ja, tudi tukaj), cigareto pa ugasnila v lončku z ostankom energijske pijače. Nadure so alfa in omega tekočega delovanja Inštitucije, plačani smo od delavnika, ne od oddelanih ur, in čeprav to piše v pogodbi, ki jo sklepamo z Inštitucijo (uresničeni ideali prinašajo s sabo birokracijo, in to je uspeh, ne razočaranje, kajti to pomeni, da delujejo v vsakdanjem življenju), in čeprav v pogodbi to piše črno na belem, se nekatere kolegice vseeno pritožujejo čez delovno obremenitev, to pa jo tudi zaradi tega, ker Inštitucijo nenehno pesti pomanjkanje uslužbenk.
Če sem še pozabila omeniti, ja, tukaj delajo tudi moški, ampak tudi kolegom pravim kolegice, podobno kot je starosvet imenoval skupek uslužbenk in uslužbencev uslužbenci.”
(str. 25-26)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kratka zgodovina Gibanja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi