Kameno seme

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2014
Založba
Ključne besede Življenje, Odnosi, Resnica, Sreča
Število strani

234

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vse, kar se giba, sproža učinke. Tudi kamen, ki poleti iz rok.

Izmišljeni hrvaški otok je prostor, kjer se razpleta zgodba nekega poletja. Vanjo vstopajo tri generacije družine ezulov in vrsta domačinov. Tristane in Claudio sta osnova zgodbe, sta lastnika hiške ob morju, v katero poleti zahaja njuna družina. Zgodbo piše Paloma, njuna vnukinja, v času, ko se že kot odrasla ženska vrne v hiško na jadranskem otoku. Tam popiše spomine na poletje, ki se je začelo s kamnom, ki ga je jezna domačinka Mira vrgla v množico tujcev na bučni zabavi v sosednji mondeni vili. Zgodba se z metom kamna požene v tek. Na progi življenja tečejo različne osebe, vsaka nas pritegne bodisi z drugačnostjo, kot Paloma, predvidljivostjo, kot Joao in Nina, ali tudi s skrivnostmi, ki jih skrbno čuva zase, kot Gino, Letizia, Francisco. Veronika Simoniti je slovenskim bralcem znana po kratkih zgodbah, Kameno seme pa je njen prvi roman. Z njim je posegla visoko med bralce in tudi literarna kritika ji je naklonjena. Roman Kameno seme je bil namreč uvrščen med peterico nominirancev za nagrado kresnik 2015. Zaradi tekočega sosledja dogajanj, povezanega prehajanja iz ene v drugo medosebno sredino, odličnega jezika in aktualnih tem roman Kameno seme ne razočara niti zahtevnejšega bralca.

Glej tudi:

Kadar se je spomnila tistega poletja, ko so dozdevni nesreči z Joãovim očesom sledili še drugi incidenti, se je zagledala, zamišljeno na terasi pred otoško hišo s temnozelenimi oknicami ob velikem, z borovci in agavami poraslim vrtom, in se ji je kdove zakaj kot lajtmotiv v ozadju prikazovala podoba ženske, ki je na kamniti vrtni ogradi z one strani, iz nekega drugega sveta sušila svoje kopalke in brisače. Leta pozneje se je sicer spraševala, ali je ta ženska zares obstajala, nikoli pa ni podvomila o tem, da si je João vzrok za poškodbo izmislil.
Trdil je, da mu je med zabavo na bungalovski parceli nekdo vrgel kamen v oko: ampak zakaj bi kdo naredil kaj takega? Anti je bil miren počitniški kraj v belem svetlečem se kamnu, z ozkimi ulicami, ki so se vile navzgor, od morja do gozda in makijske gmajne; sem so prihajali letovat predvsem ostareli turisti in mlade družine. Bil je nekakšen mirujoči satelit bližnje Mete, beneškega mesta z impozantnim kvadratnim trgom.
(str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kameno seme.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja