Julius Winsome

Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Aleksandra Rekar
Ključne besede Človek, Odnos do narave, Odnos do živali
Število strani

198

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Priznani britanski pisatelj in pesnik irskega rodu je s svojim romanom iz leta 2006 prvič našel pot med slovenske bralce.

Naslovni glavni junak živi v gozdnati divjini severnega Maina, pokrajini, ki jo je bralcem kot nekoliko skrivnostno in celo magično v svojih mnogih delih približal Stephen King, preživlja pa se kot urejevalec vrtov v okoliških krajih. Brunarica v kateri biva, je dediščina njegovega očeta, prav tako tudi bogata zbirka knjig, ki se nahaja v njej. Julius je omikan človek, ne toliko formalno kot preko izredne ljubezni do literature, njegov značaj je sicer introvertiran a obenem izredno širok, spoštuje naravo, rože, živali, še najbolj nezaupljiv je do ljudi, da je pacifizem vrednota, pa sta mu privzgojila že njegov oče in ded, potem ko sta oba preživela klavnico prve in druge svetovne vojne. Nekaj časa je intimno prijateljeval z žensko, lepotico iz bližnjega kraja, ki je po naključju zašla do njegove brunarice in ki se ji je Shakespeara citirajoči samotar zazdel zanimiv, vse dokler ni nekoliko nepojasnjeno sama prekinila zveze. A iz njunega odnosa je vseeno prišlo nekaj pozitivnega, po njenem nasvetu si je v zavetišču izbral psa, v katerem je našel zvestega prijatelja in sostanovalca. Vse do dne, ko mu Hobbesa, poimenovanega po angleškem filozofu, ubijejo lovci, po namigu veterinarja, ki je pregledal rano in skušal psa rešiti, hote in na krut način s strelom od blizu. Julius je popolnoma strt, v njem pa naraščata tudi jeza in potreba, da najde krivca. Ko plakati, ki jih nalepi po bližnjem mestu, naletijo več ali manj le na posmeh, očisti puško, ki jo je njegov ded prinesel iz vojne, v njem se prebudi maščevalec, ki se odpravi na lov za tistimi, ki jim niti na misel ne pride, da lahko postanejo plen. Čeprav Julius z dejanji, ki sledijo, prestopi mejo etike in norm, ki nam jih predpisuje družba, avtor izbruh mračne strani njegove osebnosti prikaže tako subtilno in argumentirano, da se Julius iz junaka ne preobrazi v njegovo nasprotje, ampak vse do konca in gotovo tudi zaradi konca ohrani vse simpatije bralca.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Julius Winsome.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Morda vam bo všeč tudi