Jedci mrtvih : rokopis Ibn Fadlana, ki opisuje svoje izkušnje s Severnjaki leta Gospodovega 922

Žanrzgodovinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 1999
Založba
Prevod Ferdinand Miklavc
Ključne besede Arabci, Družbeni odnosi, Rokopisi, Vikingi, Zveri
Število strani

220

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Trk arabskega in vikinškega sveta

Michael Crichton je bil ameriški avtor številnih knjižnih uspešnic. Njegove knjige so po vsem svetu prodali v več kot 200 milijonih izvodih, več kot ducat pa so jih priredili tudi v filme.
Svojo ljubezen do medicine in znanosti je uspešno prepletel v morda svojem najbolj znanem delu Jurski park, po katerem je Steven Spielberg posnel tudi istoimenski film.
V romanu Jedci mrtvih nam pove epsko zgodbo, ki govori o muslimanskem Arabcu Ahmedu Ibn Fadlanu iz 10. stoletja, dvorjanu bagdadskega kalifa, ki naleti na skupino Vikingov.
Naj bi potoval k bolgarskemu kralju, a zelo hitro postane del skupine Vikingov. Namreč, spozna enega njihovega poglavarja Buliwyfa, ki se mora vrniti v Skandinavijo in rešiti svoje rojake pred pošastjo, ki prihaja iz megle. Vikingi so za svoj poseben pohod potrebovali trinajstega moškega, ki ni bil po rodu eden od njih, in tako se je Arabec znašel med Vikingi.
Ibn Fadlan je bil razumen mož, ki je znal odlično opazovati in zapisati vse tisto, kar se je dogajalo med pohodom brez pretiranega zgražanja nad načinom življenja svojih sopotnikov, ter z veliko dozo radovednosti.
Ko pa pride do dejanskega boja s pošastmi, spozna drugačne strahove ampak tudi svojo drugo plat za katero je bil prepričan, da ne obstaja.
Leta 1999 je ustvarjen film Trinajsti bojevnik, v katerem Ibn Fadlana igra Antonio Banderas.
V spremnem besedilu lahko preberemo, da je roman osnovan na dveh zgodovinskih virih:
začetek je zgodba iz zapiskov arabskega dvorjana Ahmeda ibn Fadlana, preostanek pa je priredba staroangleškega epa Beowulf.
Nenavadna knjiga z osupljivo zgodbo, ki je bralcem všeč ali pa jim ni. Seznani nas z načinom življenja dveh zelo različnih ljudstev, s kančkom arabskega in z veliko vikinškega humorja.

Velikokrat se je zgodilo, da se mi je približal kmet z ženo ali hčerko in me na hitro podrgnil z roko. Herger se je smejal in rekel, da skuša zdrgniti z mene barvo v prepričanju, da imam kožo prebarvano. To so nevedni ljudje, ki ne vedo, kako širen je svet. Velikokrat so se me tudi bali in se mi niso upali približati. V nekem kraju, imena se ne spominjam, je ob pogledu name otrok zajokal in se vreščeč stisnil k materinemu krilu.
Ob tem so se Buliwyfovi vojščaki nadvse veselo krohotali. Sam pa sem opažal, da so se z minevanjem dni vojščaki vse manj smejali…

(str. 72)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Jedci mrtvih : rokopis Ibn Fadlana, ki opisuje svoje izkušnje s Severnjaki leta Gospodovega 922.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja