In ime mu bo

Žanrdružbeni roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2020
Založba
Prevod Staša Pavlović
Ključne besede Vojni zločini, Splav, Nosečnost, Otrok, Materinstvo, Vojna
Število strani

185

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Povej mi, kako ti je ime, in povem ti, kdo si

In ime mu bo je prvi roman nizozemske pisateljice, pesnice in dramatičarke Marjolijn van Heemstra (1981). Glavna protagonistka romana Marjolijn se je že pri osemnajstih odločila, kako bo poimenovala sina, če ga bo kdaj imela. Ime mu bo Frans, tako kot njenemu sorodniku, ki je bil član odporniškega gibanja, zaradi domnevnega sodelovanja v bombnem napadu pa se ga je prijel vzdevek ‘bratranec bombaš’. Ko Marjolijn čez leta zanosi, njen partner in bodoči oče nad njeno izbiro imena ni navdušen, dvomi pa se naselijo tudi v njej. Odloči se, da bo raziskala družinsko zgodbo in ugotovila, kdo je bil v resnici Frans, o katerem so v družini vedno govorili z občudovanjem. Novica o njenem raziskovanju se že kmalu razširi med bližnjimi in daljnimi sorodniki. Marjolijn kljub zdravstvenim težavam, zaradi katerih bi pravzaprav morala ležati v postelji, koplje globlje in globlje. Čas preživlja med brskanjem po arhivskem gradivu, odločena, da bo prišla resnici do dna, čeprav ji zaradi bližajočega se poroda zmanjkuje časa, na kar bralca opozarjajo tudi naslovi posameznih poglavij, ki označujejo, koliko tednov ji še ostane do trenutka, ko bo na svet privekal njen otrok. Med njenim iskanjem ne spoznamo le bombaševe, temveč tudi njeno zgodbo. Poleg strahov, povezanih s skorajšnjim materinstvom, se Marjolijn med iskanjem sooči z večnimi vprašanji o meji med dobrim in zlim, resnico in lažjo pa tudi zgodovino in fikcijo. Roman med drugim govori tudi o tem, da resnico pogosto iščemo (le) toliko časa, dokler se ne sklada z našimi željami in predstavami.

Glej tudi:

“Otroka bi lahko poimenovala po majcenem parku pred hišo, kjer sem si končno drznila pogledati na nosečniški test, pol ure potem, ko sem se polulala nanj. Po drobcenem cvetu, pod katerim sem sedela, ko sem klicala D-ja, da mu sporočim novico, ali po jati lastovic, ki je priletela mimo ravno v hipu, ko se je oglasil.” (str. 112)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige In ime mu bo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2