Frida in zmaj Artur Gaj v Grčiji

Žanrpriročnik
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaJezero, 2022
Založba
Ilustracije Tina Dobrajc
Ključne besede Mitologija, Grčija, Kultura
Število strani

80

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Tatjana Pregl Kobe, slovenska pesnica, esejistka, pisateljica, publicistka, umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka ter založnica nadaljuje s pravljično obarvano poučno serijo knjig za mlade bralce, v katerih predstavlja bogastvo evropske kulture. Tokrat nas popelje na potovanje po Grčiji. Ta je ena najbolj sončnih držav na svetu ter je s svojo kulturo postavila temelje današnji zahodni civilizaciji.
Skozi dogodivščine male deklice Fride in njenih plišastih prijateljev – zmaja, zajčice in podganice – spoznamo ključne osebe, dogodke in kraje, ki so zaznamovali Grčijo. Prepletata se mitologija ter novejša zgodovina, besedilo pa prinaša obilico podatkov, ki so predstavljeni na otrokom dostopen, razumljiv način. Dopolnjujejo ga odlične ilustracije Tine Dobrajc, ki kar kličejo k samostojnemu branju v drugi triadi ali v družbi odraslih. V zbirki sta doslej že izšli knjigi z naslovom Frida in zmaj Artur Gaj v Franciji ter Frida in zmaj Artur Gaj v Španiji. Nominacija za najboljšo knjigo leta na 38. knjižnem sejmu pa potrjuje, da je delo zagotovo kakovostno in eno tistih, ki jih lahko prebiramo znova in znova.

Glej tudi:

Po kratkem postanku zmaj Artur Gaj kmalu pristane s svojimi potnicami na mehki ravni preprogi in jim pove, da so danes Delfi moderno mesto in arheološko svetišče, za stare Grke pa so predstavljali popek sveta.
‘Mitologija pravi, da je vrhovni bog Zevs z obeh koncev sveta poslal dva orla, katerih poti sta se prekrižali ravno nad Delfi, in s tem je bila določena lokacija popka sveta. Prerokovale so pitije, ki so dajale dvomljive ali dvoumne odgovore. Je pa nekdaj mogočno svetišče boga Apolona danes kup ruševin, in kar precej domišljije je potrebno, da si predstavljamo njegov videz v času največjega razcveta.’
Str. 25

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Frida in zmaj Artur Gaj v Grčiji.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1