Epitaf cesarskega sladokusca

Žanrdružbenokritični roman, satirični roman
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Iztok Ilich
Ključne besede Totalitarizem, Hrana
Število strani

108

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Glavni junak je sladokusec, ki se s telesom in dušo prepušča gurmanskim užitkom v specialitetah, ki jih večinoma tudi sam pripravlja. Njegova smola pa je, da živi v nekakšni totalitarni družbeni ureditvi, v kateri je nezakonit vsak hedonizem. Na piko ga dobi Ministrstvo za javni red in moralo, ki ga skuša prevzgojiti s posebnim prehrambnim načrtom, po katerem so dovoljene le nekvalitetne in neokusne konzerve industrijske proizvodnje. Ker pa osumljenec še vedno podlega svoji strasti in si privošči tudi nakup kakšne začimbe izven ranga navadne soli ali popra, se znajde na sodnem procesu kafkovskih dimenzij, na katerem ga obsodijo na groteskno kazen, s katero mu doživljenjsko prepovedo nakupovanje kakršnekoli hrane, kar je le evfemizem za obsodbo na smrt zaradi lakote. Ko skuša najti izhod iz praktično neizhodne situacije, saj ima oblast oči povsod, mu pod roke pride knjižica starorimskega sladokusca, ki je svoj upor proti tiranski oblasti izkazal tako, da je storil samomor z zaužitjem božansko pripravljene strupene jedi. In naš junak izdela podoben načrt, po katerem si bo privoščil še zadnji užitek.
Odlično napisana satira hrvaškega pisatelja, ki je največjo priljubljenost dosegel prav s svojevrstnimi kuharskimi priročniki, ki kulinariko obdelujejo v širšem kulturno zgodovinskem kontekstu, na primer trilogijo Kuharski kanconijer.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Epitaf cesarskega sladokusca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi