Žanrnovela, fantastična kratka proza
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2007
Založba
Prevod Barbara Kelbl
Spremna beseda Irena Svetek
Ključne besede Romantika, Vampirji, Gotska umetnost
Število strani

124

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Znamenita novela avtorja, ki je močno vplival na Stokerjevo Drakulo

Irski pisatelj in urednik Josepeh Sheridan LeFanu (1814-1873) je najbolj slovel po svojih grozljivih kratkih zgodbah in skrivnostnih romanih, v katerih je mojstrsko prepletal temačno vzdušje in psihološko kompleksne like. Njegovo najbolj znano delo je novela Carmilla (1871), ki hkrati velja za klasiko t.i. vampirske literature, ki je bila v 19. stoletju še posebej priljubljena in je močno vplivala tudi na LeFanujevega rojaka Brama Stokerja pri snovanju kultnega vampirskega romana Drakula.

Novela se odvija konec 19. stoletja na avstrijskem Štajerskem. Glavna junakinja je mlada Laura, ki skupaj s svojim očetom in dvema guvernantama živi v odmaknjem gradu. Lauro že od malih nog preganja strašljiva vizija skrivnostne obiskovalke, ki se je neke noči pojavila v njeni sobi, dolgočasno življenje najstnice pa se ji obrne na glavo, ko se v bližini gradu pripeti nesreča, zaradi katere mora Laurin oče pod streho vzeti skrivnostno Carmillo, ki je na las podobna Laurini nočni obiskovalki iz otroštva. Med dekletoma se nemudoma splete tesna prijateljska vez, ki kmalu preraste v ljubezen, zaznamovano s Carmillino temačno skrivnostjo.

Ni me bilo strah, saj sem bila eden tistih srečnih otrok, ki jih ne strašijo z zgodbami o duhovih, z bajkami in vsem tistim izročilom, zaradi katerega se ponoči pokrivamo čez glavo, ko vrata nenadoma zaškripljejo ali ko v siju medleče sveče na zidovih poplesujejo sence posteljnih stebričkov in nam segajo po obrazu. Bila sem jezna in užaljena, ker so me, kot se mi je zdelo, zapustili, in začela sem hlipati, a še preden sem bruhnila v krčevit jok, sem presenečeno zagledala resnoben, a zelo prikupen obraz, ki je zrl vame z roba postelje. Bil je obraz mlade ženske, ki je klečala z rokami, skritimi pod posteljno preginjalo. Zagledala sem se vanjo z nekakšno zadovoljno radovednostjo in prenehala jokati.

(str. 10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Carmilla.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 137
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi