Dragi Zaza

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2008
Založba
Prevod Alenka Perger
Ključne besede Mladostniki, Spletne strani, V mladinskem leposlovju
Število strani

184

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dvanajstletna Maxine začne pisati dnevniške zapise po izginotju najboljše prijateljice Leah. Skupaj sta obiskovali spletne strani in klepetalnice. Maxine so starši opozarjali na nevarnosti spleta, vendar dekleti tega nista upoštevali. Kasneje se je izkazalo, da je Leah izginila, ko se je dogovorila za srečanje s spletnim dopisovalcem. Policija je ugotovila, da je komuniciral z več dekleti pod različnimi spletnimi identitetami. V preiskavo se vključi tudi Maxine in odlično opravi nalogo, na kar je zelo ponosna. Po izgubi prijateljice se Maxine obupno prizadeva otresti krivde, se rešiti depresije, preboleti tragedijo in znova zaživeti običajno življenje najstnice.
Knjiga je priporočeno branje ne le za najstnike, ampak tudi za njihove starše, učitelje in vzgojitelje. Podelili so ji več priznanj, med njimi tudi za najboljši mladinski roman v Ontariu v letu 2007.

“Vem, da sem bila verjetno pred najtežjo preizkušnjo, kar jih bom morala v življenju prestati, in opravila sem jo brezhibno. Nikogar nisem razočarala, ne detektiva Lucasa, ne sebe in ne Leah. Upam, da bodo njeni starši nekoč izvedeli, kaj sem storila.” (str. 159)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dragi Zaza.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 150
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3