Da bi lahko živela : pot severnokorejskega dekleta v svobodo

Žanravtobiografski roman
Narodnostkorejska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2015
Založba
Prevod Slavica Jesenovec Petrović
Borut Petrović Jesenovec
Ključne besede Ženske, Zloraba, Begunci, Dekleta
Število strani

293

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kako se otrok prebije iz lakote in brezizhodnega položaja v svet znanja in odprtih možnosti.

Enaindvajsetletno dekle je napisalo knjigo o življenju v Severni Koreji, o svojih in maminih doživetjih med begom iz Severne Koreje preko Mongolije in Kitajske ter o prilagajanju na varno življenje v Južni Koreji.
Ta pretresljiva zgodba se dogaja med letoma 1993 in 2014. Težko si je predstavljati, da so na svetu tako težke razmere in čudovito je spoznati, da živijo tako močni otroci, ki zrastejo v tako odgovorne ljudi, kakršna je Yeonmi Park.
Pisateljica je potem, ko se je ustalila in privadila na novo okolje postala aktivistka in pomaga beguncem iz Severne Koreje. Več njenih javnih nastopov je dostopnih na medmrežju. Njena avtobiografija z naslovom “In order to live” je prvič izšla leta 2015. V Sloveniji je izšla že leto kasneje in več knjižnic jo je vključilo med priporočila. Leta 2018 je vključena v projekt Mesto bere Mestne knjižnice Ljubljana.

“Besednjak v Južni Koreji je bil veliko bogatejši kot tisti, ki sem ga poznala, in če imate več besed za opisovanje sveta, ste sposobnejši razmišljati kompleksno. V Severni Koreji režim ne želi, da bi razmišljali, in sovraži pretanjenost. Vse je bodisi črno bodisi belo in ni prostora za sive odtenke. Na primer, v Severni Koreji je edina vrsta “ljubezni”, ki jo lahko opišete, ljubezen do vodje. V pretihotapljenih televizijskih oddajah in filmih smo slišali besedo “ljubezen”, vendar je v vsakdanjem življenju v severni Koreji nismo znali uporabljati – ne v družini, ne pri prijateljih, ne pri možu ali ženi. V Južni Koreji pa je bilo toliko različnih načinov za izražanje ljubezni — do staršev, prijateljev, narave, Boga, živali in seveda do ljubimca.” (str. 248)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Da bi lahko živela : pot severnokorejskega dekleta v svobodo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 18
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi