Clara

4,5
(15)
Žanrbiografski roman, ljubezenski roman, zgodovinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Jure Potokar
Ključne besede Glasbeniki
Število strani

547

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

18-19 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pisateljica Gallowayeva v izvrstnem, jezikovno dovršenem romanu opisuje prvih 37 let življenja slavne nemške pianistke in komponistke, virtuozinje Clare Wieck Schumann. Clarin oče, učitelj glasbe Friedrich Wieck, je zgodaj prepoznal hčerkino izjemno glasbeno nadarjenost, bil je njen učitelj in mentor. Clara je koncertirala in hodila na turneje že kot otrok, razvila se je v konertno pianistko, ki je zbujala občudovanje im doživljala ovacije širom Evrope. Eden od Wieckovih učencev je bil tudi genialni skladatelj Robert Schumann, med njim in Claro se je razvila globoka, strastna ljubezen, kateri je Clarin oče ostro nasprotoval. Ko sta se zaljubljenca končno poročila, so Clarino življenje zaznamovali številni porodi in skrb za umsko čedalje bolj neuravnovešenag moža, ki je po letih trpljenja umrl v bolnišnici za duševno bolne. Avtorica v pripovedi predstavi še mnoga slavna glasbena imena tistega časa, kot so Chopin, Mendelssohn, Liszt, Brahms, s katerimi sta zakonca Schumann prijateljevala ter izriše pronicljiv vpogled v družbene razmere Evrope 19. stoletja.

Tisto pomlad, pomlad ko se je rodil Emil, je bila drugačna ženska. Ljudje so o tem govorili – o zaobljenosti njene brade, zreli nagnjenosti njenih oči – in ni jim oporekala. Prebrodila je najhujše stvari, za katere je kdaj verjela, da se bo z njimi soočila, in razumela, kaj je pomembno. Ljubezen niso bili poljubi ali otroci ali celo to, kar so navadno imenovali sreča. Bila je zaščita tistega, kar je človek najbolj ljubil, za vsako ceno, in o tem izidu ni nikoli dvomila. Njega. Brez njega ni družine, sploh ni sreče, in kaj drugega je sledilo iz tega? Nič, kar bi bilo vredno imeti.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Clara.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 15
Želi prebrati: 23
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja