Basist nikoli ne dobi bejbe

Žanrljubezenski roman, družbeni roman, humoristični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2023
Založba
Ključne besede Ljubezen, Prevare, Odnosi med spoloma, Krize, Ljubljana, Študenti
Število strani

328

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

”Jaz krivim prekletstvo, da basist nikoli ne dobi bejbe.” (str. 10)

Mlada avtorica, Pija Lucija Kralj, se je knjižnemu svetu najprej predstavila z delom Nikogaršnja (2015). Nato pa izdala še roman Julija (2016), po katerem je bil posnet tudi celovečerni film (2019). Tokrat pa predstavlja delo Basist nikoli ne dobi bejbe, kjer se glavni lik Val bori z iskanjem dekleta brez imena. Zgodba se odvija v Ljubljani, kjer trije prijatelji Val, Fran in Zurka obiskujejo fakultete in zato premalokrat obiščejo domače Velenje in čakajoče mame. Hkrati so tudi člani benda Krokis, kjer ima Val to nesrečo, da je basist, ki nikoli ne dobi bejbe. Za nameček pa študira še fiziko. Poleg vseh obveznosti, so Krokisi odločeni, da bodo postali znani, zato izdajo pesmi in posnamejo celo vidospot. Ob strani jim stojita tudi prijateljici Zala in Katja, brez katerih se fantje zagotovo ne bi nikoli učili za izpite. Med vihravim življenjem pa Val vendarle spozna ljubezen, a se sprva tega še ne zaveda. Roman opisuje študentski vsakdanjik, od učenja za izpite, žurov v Činu, do iskanja nesojene ljubezni. Hkrati pa prikaže nadobudno prijateljstvo, ki se nikoli ne prekine. Tematika romana je lahkotnejša, zapisana v pogovornemu jeziku in mladostniškemu slengu. Zgodba bralca navda z mladostniško ljubeznijo, študentskimi težavami ter humorno vsebino. Poleg tega pa vsebina vključuje nepredvidljive zaplete, zaradi katerih knjige do zadnje strani ne moremo odložiti.

“Se pravi, si pozabljiva? Če te povabim na dejt, boš zamudila?” Že tako imam jaz navado zamujanja, ona pa zadeve kar pozabi. Najina zveza je obsojena na propad. Ah, neumnost. Za rdečelasko spremenim svoje navade. V zvezdah nama zagotovo piše, da sva si usojena. Zamujanje in pozabljivost nama že ne bosta zlezla pod kožo. Zvezdam nič ne zlezle pod kožo. Kako to vem? Zvezde nimajo kože. “Verjetno”. (str. 41)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Basist nikoli ne dobi bejbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 90
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi