Arhetipi in kolektivno nezavedno

Žanrpriročnik
Narodnostšvicarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Alfred Leskovec
Ključne besede Osebnost, Psihoterapevti, Arhetipi
Število strani

536

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Švicarja Carla Gustava Junga štejemo med najpomembnejše psihoterapevte in filozofe 20. stoletja. Njegovo delo je vplivalo na razvoj psihiatrije, antropologije, religiologije in umetnostne teorije. Oblikoval je teorijo, po kateri ima človeška psiha – duša, poleg zavesti še nezavedno plat, ki se dalje razčleni na osebno nezavedno in kolektivno nezavedno, katere vsebina so arhetipi, duševni motivi, ki so skupni celotnemu človeštvu.
Knjigo sestavljajo številni prispevki, ki so nastajali med leti 1933 in 1955, nanašajo se na teoretsko razčlenitev pojmov arhetipi in kolektivno nezavedno.
Nezavedno na splošno velja za neke vrste izolirano osebno intimnost, ki ga nekatere religije označujejo z izrazom »srce« in razumejo kot mesto izvora vseh zlih misli. V srcu domujejo slabi duhovi, nagla jeza in čutna slabost – takšno je videti nezavedno, če ga gleda zavest, medtem ko se zavesti zdi, da je v bistvu stvar velikih možganov, ki vse razstavljajo in vidijo v njegovi izoliranosti. To nam Jung ponazori s primerom, če se pogledamo v zrcalo – najprej zagledamo lastno podobo. “Kdor se poda k samemu sebi, tvega srečanje s sabo.” Ogledalo ne laska, temveč zvesto odseva to, kar gleda vanj. To pa je po navadi obraz, ki ga svetu nikoli ne pokažemo, saj ga pokrivamo s persono, igralčevo masko. Toda ogledalo stoji za masko in kaže pravi obraz.

Smo prejkone zakoniti dediči krščanske simbolike, vendar smo to dediščino, kakorkoli že je, zapravili. Pustili smo propasti hišo, ki so jo zgradili naši očetje, in poskušamo vdreti v orientalske palače, ki jih niso naši očetje nikoli poznali. …
Še slabše je to, da se praznina polni z absurdnimi političnimi in socialnimi idejami, za katere je značilna duhovna puščobnost. Toda kdor se ne more sprijazniti s tem šolmoštrskim soljenjem pameti, se čuti prisiljenega resno posegati po svoji tako imenovani veri v boga, pri čemer se seveda največkrat izkaže, da je strah še najbolj prepričljiv. Vsekakor pa strah ni neupravičen, kajti tam, kjer je bog najbližje, se zdi nevarnost največja.
(str. 22)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Arhetipi in kolektivno nezavedno.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0