Anonimni katolik

Žanravtobiografski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Špela Žakelj
Ključne besede Kateheze, Kateheze za odrasle, Krščanska vera, Krščanski nauk, Resnične zgodbe
Število strani

189

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zabavna knjiga o spreobrnjenem ateistu

Thierry Bizot je francoski televizijski producent in pisatelj. V knjigi Anonimni katolik pripoveduje, kako je na povabilo sinovega razrednika začel obiskovati tečaj verske vzgoje za odrasle. Še sam ne more verjeti, da se je znašel med tako čudnimi ljudmi. Vse skupaj jemlje kot zanimivo izobraževanje s področja teologije. Kot pravi upornik kako predavanje tudi prešprica, a ko sedi na fotelju in gleda TV, premišljuje o sošolcih. Jezi se sam nase in se sprašuje, kaj mu je bilo treba tega. Počasi pa se njegovo srce odpira in postaja vedno bolj vesel človek. Pogovori z ljudmi, ki jih je srečal na katehezi za odrasle, so spremenili njegov pogled na svet in odnos do življenja. Njegova pripoved je iskrena in napisana na zabaven način.
Po knjigi je bil posnet tudi film z naslovom Kdo si želi biti ljubljen?


Prevod dela: Catholique anonyme. , 1.000 izv.

“Glej, glej, pa smo spet pri grehu… Na to sem pa čisto pozabil. Razočaran sem. Moja dobra volja se v hipu razblini. Imam občutek, kot da imam spet osem let in se dolgočasim v družbi duhamorne nune z neprijetnim zadahom, brezbarvnim glasom in oslinjenimi kotički ustnic, ki nam pripoveduje o grehu. Grozno sem se počutil pred tako popolno odvratnostjo gospe s srebrnkastimi lasmi v temnomodri obleki, ki je vodila verouk za najmlajše… Tam je bil tudi neki duhovnik z nekoliko pokvarjenim glasom, ki je svoje pridige pogosto začenjal s sočnim stavkom: “Danes bomo govorili o grehu…”. Takrat se je zdelo, da greh naravnost obožuje.
Že leta nisem slišal nikogar govoriti o grehu…
Po mojem mnenju je že sam pojem greha nadloga, ki si jo je izmislila katoliška vera, da bi zamorila otroke. odraslim pa vcepila kronični občutek krivde. Koliko let psihoterapije bi potreboval, da bi se rešil tega sprevrženega pojma in se enkrat za vselej odločil, da kot odrasla oseba sam odgovarjam za svoje napake?
Španec vzame debelo knjigo, ki je videti težka. Natakne si majhna očala, zaradi katerih izgleda prijazen.” (str. 53)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Anonimni katolik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 77
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi