Dobre knjige
4910 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Terapevtka
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,0
Št. ocen:3

Helene Flood

Terapevtka

Tržič, Učila International, 2021

Št. strani: 315


Prevod: Maja Lihtenvalner


Žanr: kriminalni roman

Narodnost: norveška književnost

Helene Flood, rojena leta 1982 na Norveškem, je psihologinja. Leta 2016 je doktorirala iz nasilja, ponovne viktimizacije in s travmo povezanega sramu in krivde. Terapevtka je njen prvi roman za odrasle in prvi iz napovedane serije treh kriminalk z ženskimi protagonistkami, ki se dogajajo na področju Osla. Psihologinja Sara s svojim možem arhitektom Sigurdom živi v predmestju Osla. Tam sta po njegovem dedku podedovala čudovito, a obnove potrebno hišo na zavidljivi lokaciji. Sigurd nekega petkovega jutra od doma odide zgodaj zjutraj, načrtuje namreč konec tedna s prijatelji v družinski koči v hribih izven mesta. Sara vstane in prične svoj dan, njena praksa se osredotoča na pomoč mladim. Tisti dan ima naročene tri paciente, eden za drugim prihajajo, sedejo in se s Saro pogovarjajo o svojih težavah. Eden je zasvojen z igranjem video iger, druga ima afero s starejšim moškim, tretji pa je najstniški upornik, katerega oblačenje in obnašanje prestrašita njegovo mamo. Medtem ko Sara dela, od Sigurda prejme glasovno sporočilo, da je prispel v kočo, vendar pozneje istega dne iz koče pokliče njegov prijatelj in jo povpraša, če ve, kje je Sigurd, saj v kočo še ni prispel. Podatki se ne ujemajo, Sara pa svojega moža nikakor ne dobi na telefon... Njegova majhna laž, če to sploh je, odpira razpoko in iz nje se plazijo Sarine številne negotovosti... Potem ko Sara odide na policijo in dobi nasvet-nekdo mora biti pogrešan 24 ur, preden bodo kaj ukrenili, obišče svojo sestro, kjer med pogovorom pričnemo spoznavati več o njunem otroštvu, izgubi matere in nekaterih čudnih pogledih njunega očeta, profesorja družboslovja na univerzi. Med stopnjevano napetostjo zgodbe ugotavljamo, da je veliko enostavnejše pomagati drugim pri reševanju njihovih težav, kot pa reševati svoje.Odlomek iz knjige

Najboljši terapevt, ki je kdaj predaval na moji univerzi, je rekel: največ, kar lahko naredite za nevrotičnega pacienta je, da mu pomagate videti svet tak, kakršen je. Ne svet, kakršnega želi videti, ali svet, kakršen se boji, da je. Implicitno: pomagajte jim, da začnejo razlikovati med svojo domišljijo, željami, strahovi in resničnostjo.
...
To so resnice: tu in tam ti gre mož na živce. Gradivo, ki ga moraš predelati za izpit, se ti zdi zahtevno. To je vse. Ni realistično pričakovati, da boš svojega zakonca ljubil in občudoval sleherni budni trenutek slehernega dne. Ni res, da nikoli ne boš razumel študijskega gradiva, samo zato, ker ga nisi razumel pri prvem branju. Svet ni tako enostaven. Svet je, kakršen je. Vse drugo je samo tvoje sklepanje.

(str. 76-77)

Cobiss povezava


Ključne besede: KRIMINALNI ROMAN, TERAPEVTI, PSIHOTERAPIJA, ZAKONSKO ŽIVLJENJE, ZAKONCI, POGREŠANE OSEBE, UMORI


Prispeval/-a: Miša Javornik, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec
Objavljeno: 27.9.2021 12:06:27
Zadnja sprememba: 27.9.2021 12:06:27
Število ogledov: 1616