Cimre

Žanrkriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2003
Založba
Ključne besede Umori, Ženske, Ljubljana, Kriminal
Število strani

204

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko se navadiš početi, kar počneš, si socializiran

Cimre, delo Maje Novak spadajo med slovenske kriminalne romane. Naslov romana predstavlja anagram angleške besede, ki v prevodu pomeni zločin, s katerim je povezana celotna zgodba omenjenega romana. Roman, po katerem je posnet film Pod gladino, je razdeljen na dva dela. Zgodbo pripovedujeta dve prijateljici, Jana Kranjc in Rebeka Cimerman. Jana je študentka prava in lastnica stanovanja na Resljevi v Ljubljani, v katerem živi skupaj s štirimi cimrami. Njen odnos do sostanovalk ni najboljši. Nekoliko drugače je z odnosom do Rebeke Cimerman, ki se med seboj veliko lažje prenašata. Nekega dne se zgodi umor Konrada Murka, Janinega bivšega fanta, za katerega je po pričanju očividcev glavna osumljenka prav Jana. Ob oklenitvi, se Jana pretvarja, da je obolela za amnezijo, zato jo preiskovalci namesto v pripor odpeljejo v psihiatrično bolnišnico. Med njenim »bivanjem« v psihiatrični bolnici, preiskovalci in inšpektor Hren preiskujejo umor. V preiskovanju sodelujeta tudi Rebeka Cimerman in njen brat Benjamin, ki je naskrivaj zagledan v Jano. Pri raziskovanju jima pomaga v Rebeko zagledani odvetnik Mavricij Benedik. Med prepletanjem preiskovanja pa se zgodi ponovni umor Janine cimre Tanje, ki je bila na nek način prav tako povezana z prej umorjenim Konradom. Zgodba se začne razpletati, ko Jano v bolnici obišče cimra Fanika in ji pove svojo plat zgodbe, katero Jana hitro prenese Rebeki. Avtorica Maja Novak spada med sodobne mladinske pisatelje, prevajalce in pravnike. Rojena je 23.aprila 1960 v Jesenicah, odraščala pa je v Novi Gorici. Avtoričino otroštvo je pomembno zaznamovala njena babica, ki jo je naučila umetnosti in pripovedovanja zgodb. Njen prvi avtorski prispevek pa je bil objavljen na radiu 27. novembra 1991.

“Kajti če dobro premislimo, ugotovimo, da imamo pri vsakem umoru opraviti z morilcem, truplom, preiskovalnimi organi, pričami, očividci in s popolnoma pretrganimi komunikacijskimi linijami med vsemi vpletenimi.” (str. 2)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Cimre.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 45
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi