Dobre knjige
4733 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

V hiši med hribi straši
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
3,0
Št. ocen:3

Shirley Jackson

V hiši med hribi straši

Ljubljana, Lud Šerpa, 2020

Št. strani: 219


Prevod: Tadeja Spruk


Zbirka: Klasična šerpa
Žanr: fantastični roman, grozljivi roman

Narodnost: književnost ZDA

Knjiga "V hiši med hribi straši" (The Haunting of Hill House) je kultni roman avtorice Shirley Jackson, ki je najbolj poznana po pisanju grozljive proze.

Avtorica dogajanje postavi v staro, čudno, škripajočo hišo, v kateri se na povabilo dr. Montaguea znajdejo trije neznanci. Razlog povabila je preiskovanje domnevnih paranormalnih dogodkov v hiši. Zamisel dr. Montageua je bila, da se v hišo vseli in počaka, če se bo v njej kaj začelo dogajati. Poleg dr. Montaguea, ki je doktor filozofije in ga zanima proučevanje nadnaravnih pojavov, srečamo še lahkoživo Teodoro, zasanjano Eleanor, tu je tudi dedič hiše Luke. Eleanor je tista, ki se v hiši znajde v središču dogajanja. Vsi štirje obiskovalci začnejo doživljati nenavadne stvari, v hiši se slišijo čudni zvoki, po njej se začnejo pojavljati grozljivi napisi. Iz pripovedi veje temačno vzdušje, bralcu pa hitro postane jasno, da je resnična groza pravzaprav v glavah junakov … Shirley Jackson slovi kot mojstrica ameriške grozljive proze. Prepoznavnost ji je prinesla predvsem objava kratkih zgodb z naslovom "Loterija", ki je požela ogorčenost bralcev, kasneje pa navdušenje kritikov. Po knjigi "V hiši med hribi straši" sta bila posneta dva filma, leta 2018 je postala tudi osnova za televizijsko serijo z istoimenskim naslovom. Za dosežke na področju grozljive proze se od leta 2007 podeljuje "The Shirley Jackson Award".Odlomek iz knjige

Hiša je bila zlovešča. Zmrazilo jo je, v njene misli pa so same od sebe privrele besede: hiša med hribi je zlovešča, sprevržena je, pri priči se spravi stran od tod.

(str. 31)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Shirley Jackson: V hiši med hribi straši (RTV SLO)
link Založba Primus - nakup


Ključne besede: DUHOVI, STRAH, ZLO, FANTASTIKA, GROZLJIVI ROMAN


Prispeval/-a: Branka Mrđenović, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem
Objavljeno: 28.10.2020 14:11:10
Zadnja sprememba: 29.10.2020 14:07:52
Število ogledov: 1846