Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Ob sončnem zahodu: sedem novel iz današnjega življenja E-knjiga
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Ivan Sivec

Ob sončnem zahodu: sedem novel iz današnjega življenja

Mengeš, Ico, 2020

Št. strani: 184


Zbirka: Dotik srca
Žanr: novela

Narodnost: slovenska književnost

Ivan Sivec se je do sedaj podpisal že pod 161 del, različnih žanrov, zvrsti, tematik. Že več kot dvajset let je med prvimi tremi najbolj branimi avtorji. Njegova dela radi prebirajo tako mladi kot odrasli bralci. Predsednik Republike Slovenije mu je v lanskem letu podelil tudi visoko državno odlikovanje, in sicer red za zasluge za narod, ki ga je prejel za obsežen, raznolik in odmeven avtorski opus, s katerim neguje narodno zavest. Tokrat nam v branje ponuja sedem zgodb, ki so napisane po resničnih dogodkih. Nekatere so mu pripovedovali akterji sami, druge je slišal od pripovedovalcev. V zgodbah nastopajo ljudje različnih starosti, družbenih slojev, poklicev. Nekateri so revni in nepomembni, drugi slavni in bogati. Dogajajo se po širni Sloveniji – od Prekmurja do Primorske, od gora do dolin. Prikazujejo vesele in žalostne dogodke, opisujejo človeške kreposti in napake. Sivec zna v svoje zgodbe lepo in nevsiljivo vplesti temeljne življenjske resnice – bogastvo, slava, imetje ne osrečijo človeka, zasvojenost z delom, nezvestoba odtujita še tako idealen par, odkriva človeško naivnost in prikaže trpljenje nezakonskih otrok v času, ki ga je živela njegova generacija. Bolj grenke kot sladke so te njegove zgodbe, tako kot življenje samo, a ravno zato čudovite ...Odlomek iz knjige

Na svetu menda ni človeka, ki ne bi premišljeval o tem, kako bi zaživel drugače, če bi bil bogat. Revni si želijo, da bi imeli vsaj nekaj več za pod zob in dobro streho nad glavo, bogati pa, da bi se lahko še naprej valjali v brezdelju, stanovali v razkošnih vilah, gostili najslavnejše ljudi in se vozili z jahtami.
A mnogi se pri tem ne zavedajo, da od bogastva ni veliko koristi, Morda res nudi udobnejše življenje, hkrati pa prinaša tudi mnogo skrbi, nelagodja, slabo vest. Posebno pri tistih, ki so si bogastvo nagrebli na tuj račun in imajo vendarle še nekaj človeških lastnosti, vest ne miruje.

(str. 7)

Cobiss povezava
Ob sončnem zahodu: sedem novel iz današnjega življenja - BiblosKljučne besede: ŽIVLJENJSKE ZGODBE


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 5.10.2020 12:22:35
Zadnja sprememba: 4.4.2022 11:27:09
Število ogledov: 1118