Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Ko dih postane zrak
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:3

Paul Kalanithi

Ko dih postane zrak

Tržič, Učila International, 2016

Št. strani: 203


Prevod: Niki Neubauer


Žanr: avtobiografski roman, spomini

Narodnost: književnost ZDA

Nikoli ne moreš doseči popolnosti, toda lahko verjameš v njen približek, za katerega si neutrudno prizadevaš. (str. 114)

Ko dih postane zrak so spomini zdravnika nevrokirurga in pisatelja. Paul Kalanithi je bil star šestintrideset let in tik pred zaključkom desetletnega usposabljanja za nevrokirurga, ko so mu odkrili pljučnega raka. Nenehno utrujenost in bolečine je pripisoval nečloveškemu, celodnevnemu delavniku. Ko bolečine v hrbtu niso premagala nobena zdravila, se je kot pacient odpravil k zdravniku. Že ko je ošinil izvide, mu je bilo jasno, pri čem je. En dan je bil zdravnik, ki je zdravil umirajoče, naslednji dan pacient, ki se bori za življenje. Ko dih postane zrak je ganljiv in pretresljiv zapis človeka, ki se sooča z lastno smrtnostjo.Odlomek iz knjige

Ko pacienti slišijo novico, večinoma onemijo. (Eden od pomenov besede pacient, oziroma patient v angleščini, je navsezadnje tisti, ki trpi brez pritoževanja). Ne vem, ali zaradi dostojanstva ali šoka, toda navadno vlada tišina, zato postane način sporazumevanja to, da držiš pacienta za roko. Nekateri takoj otrdijo (po navadi ne toliko sam pacinet kot njegov partner): Borili se bomo in premagali to stvar, doktor. Oborožitev je različna, od molitev do bogastva, od zelišč do zarodnih celic. Meni se trdota vedno zdi krhka, nerealistični optimizem kot edina alternativa uničujočemu obupu.
(str. 98)Cobiss povezava


Ključne besede: SPOMINI, ZDRAVNIKI, NEVROKIRURGIJA, BOLEZNI, RAK (MEDICINA), DOŽIVLJANJE BOLEZNI


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 30.5.2016 15:22:28
Zadnja sprememba: 13.7.2016 13:40:42
Število ogledov: 6134