Dobre knjige
4393 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Maša za mesto Arras E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:2

Andrzej Szczypiorski

Maša za mesto Arras

Ljubljana, Družina, 2015

Št. strani: 136


Prevod: Jana Unuk


Zbirka: Pretakanja
Žanr: zgodovinski roman, družbenokritični roman

Narodnost: poljska književnost

Kako velika je lahko človeška zaslepljenost?

Vsem, ki imate radi poglobljeno branje o zgodovinskih dogodkih, bo roman zagotovo izpolnil pričakovanja. Ob odličnem prikazu človeške nevednosti in privoščljivosti se lahko naučimo smisla delovanja ljudi za družbeno poštenost in pravičnost. Kajti nič ni slabšega od moči, ki si jo pridobijo nevedni in nerazgledani, saj vodi v zaslepljenost in podivjanost. Zgodba iz zgodovine, ki se nanaša hkrati na srednji vek in v prenesenem pomenu tudi na polpreteklo zgodovino (avtor je v Maši za mesto Arras spretno pokazal na dogodke na Poljskem v 60. letih 20. stoletja), nas usmerja tudi v današnjem času na pravo in pošteno pot. Petnajsto stoletje. Mesto Arras trpi za kugo, lakoto. Nekaj let zatem se pojavi okrutno preganjanje Židov in čarovnic. Spremljamo tri tedne norega divjanja meščanov in sodnih procesov zaradi namišljenih herezij. Ljudje trpijo, na dan pride vsa njihova krvoločnost, ki izhaja iz nevednosti, zamer. Zlo je na pohodu. Mladi Jan je član arraške elite, svetohlinski in pretirano goreč, ki sodeluje v preganjanju marginalnih skupin v imenu zlagane družbene pravilnosti. A tudi njega osumijo herezije, glavo ima že skorajda na tnalu. Tedaj se tudi sam zave norosti svojih meščanov. Norosti, ki bi kaj lahko vodila do tega, da se mesto in meščani kar sami izbrišejo z zemljevida sveta.Odlomek iz knjige

Ko so rožnati sončni žarki poševno padli na streho moje hiše, sem stal na njenem pragu. V tem trenutku naj bi se skotalila moja glava. Nežno sem se je dotaknil. Močno je tičala na tilniku.
Vstopil sem v vežo, potem pa - čez dvorišče - v izbo, kjer je živela moja služinčad. Vedel sem, da so ostali doma, kajti izkazoval sem jim preveč dobrote, da bi si zdaj hoteli pasti oči na smrti svojega gospodarja. Ko so me zagledali na pragu, so padali na kolena od groze, saj so menili, da je to duh, ki se vrača na svoj dom. Toda brž so dojeli, da živim in da sem svoboden. Zagnali so radosten vrišč. Jaz pa sem s pogledom iskal samo enega. Bil je tam. Uganil je, kaj ga čaka, in hotel je zbežati, vendar mu niso pustili.

(str. 108)

Cobiss povezava
Maša za mesto Arras - Biblos


Glej tudi

link Judovski kulturni center
link Culture.pl


Ključne besede: SREDNJI VEK, ŠKOFI, JUDJE, PREGANJANJE, ČAROVNIŠKI PROCESI


Prispeval/-a: Simona Solina, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Objavljeno: 19.3.2016 12:41:52
Zadnja sprememba: 28.10.2020 11:35:15
Število ogledov: 2936