Dobre knjige
5123 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Anonimni katolik Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Thierry Bizot

Anonimni katolik

Ljubljana, Emanuel, 2013

Št. strani: 189


Špela Žakelj: Špela Žakelj


Žanr: avtobiografski roman

Narodnost: francoska književnost

Zabavna knjiga o spreobrnjenem ateistu

Thierry Bizot je francoski televizijski producent in pisatelj. V knjigi Anonimni katolik pripoveduje, kako je na povabilo sinovega razrednika začel obiskovati tečaj verske vzgoje za odrasle. Še sam ne more verjeti, da se je znašel med tako čudnimi ljudmi. Vse skupaj jemlje kot zanimivo izobraževanje s področja teologije. Kot pravi upornik kako predavanje tudi prešprica, a ko sedi na fotelju in gleda TV, premišljuje o sošolcih. Jezi se sam nase in se sprašuje, kaj mu je bilo treba tega. Počasi pa se njegovo srce odpira in postaja vedno bolj vesel človek. Pogovori z ljudmi, ki jih je srečal na katehezi za odrasle, so spremenili njegov pogled na svet in odnos do življenja. Njegova pripoved je iskrena in napisana na zabaven način. Po knjigi je bil posnet tudi film z naslovom Kdo si želi biti ljubljen? Prevod dela: Catholique anonyme. , 1.000 izv.Odlomek iz knjige

Glej, glej, pa smo spet pri grehu... Na to sem pa čisto pozabil. Razočaran sem. Moja dobra volja se v hipu razblini. Imam občutek, kot da imam spet osem let in se dolgočasim v družbi duhamorne nune z neprijetnim zadahom, brezbarvnim glasom in oslinjenimi kotički ustnic, ki nam pripoveduje o grehu. Grozno sem se počutil pred tako popolno odvratnostjo gospe s srebrnkastimi lasmi v temnomodri obleki, ki je vodila verouk za najmlajše... Tam je bil tudi neki duhovnik z nekoliko pokvarjenim glasom, ki je svoje pridige pogosto začenjal s sočnim stavkom: Danes bomo govorili o grehu.... Takrat se je zdelo, da greh naravnost obožuje.
Že leta nisem slišal nikogar govoriti o grehu...
Po mojem mnenju je že sam pojem greha nadloga, ki si jo je izmislila katoliška vera, da bi zamorila otroke. odraslim pa vcepila kronični občutek krivde. Koliko let psihoterapije bi potreboval, da bi se rešil tega sprevrženega pojma in se enkrat za vselej odločil, da kot odrasla oseba sam odgovarjam za svoje napake?
Španec vzame debelo knjigo, ki je videti težka. Natakne si majhna očala, zaradi katerih izgleda prijazen.

(str. 53)

Cobiss povezava


Ključne besede: RESNIČNE ZGODBE, KRŠČANSKA VERA, KATEHEZE, KATEHEZE ZA ODRASLE, KRŠČANSKI NAUK


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 13.2.2023 6:49:42
Zadnja sprememba: 14.2.2023 13:18:06
Število ogledov: 353