Dobre knjige
4814 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Mi, Nemci
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Alexander Starritt

Mi, Nemci

Izola, Meander, 2022

Št. strani: 158


Žanr: vojni roman, družbenokritični roman

Narodnost: nemška književnost

Zgodba je postavljena v obliko romana v pismih. Gre za dopisovanje, bolje pismo dedka, ki v dolgem odgovoru svojemu vnuku, na njegovo pisno vprašanje pojasnjuje svojo vlogo v drugi svetovni vojni. Njegov opis je strnjen na nekaj dni dogodkov, ki jih je doživljala njegova četa v letu 1944, ko se Nemci že umikajo pred napredujočo Rdečo armado. V svojem begu se srečujejo s pomanjkanjem hrane, dezorganiziranostjo, napadi obeh strani in lastnim izpraševanjem smisla svojega početja, v katero so jih zapeljali voditelji. Roman o krivdi, odpuščanju in pozabljenju. Vnuku, ki že več let živi v Angliji, so marsikatere stvari in odnosi, iz njegove zgodovinske perspektive nejasne in nerazumljive. Toda skozi dedkovo zgodbo ponovno začuti povezanost z nemškimi sorodniki in razumevanje sveta, ki ga je živel njegov ded. Roman je leta 2021 prejel daytonsko literarno nagrado za mir.Odlomek iz knjige

Jaz počasi pozabljam na pravilno govorjenje nemškega jezika. Moje uho še vedno ujame pomene, ki jih moji britanski britanski prijatelji ne slišijo: črn kruh, Schlagermusic, odmeve osrednje Evrope. Moja žena je zdaj prvič noseča in želi, da otroka naučim govoriti nemško, tako kot so mene moja mama in stari starši. Poskusil bom, čeprav je vmes pretekla cela generacija.
In sprašujem se, ali bo karkoli od tega, ta konfliktna dediščina, sploh kaj pomenila nekomu, ki se bo leta 2020 rodil v Londonu britanskim staršem. Kot sem rekel, toliko je izgubljenega. Samo upam, da svet mojih staršev ni zravnan z zemljo, temveč je samo zoran in bo kot detelja obogatil zemljo. In upam, da je nekje med temi stranmi ujet odmev glasu mojega dedka, za moje otroke in za otroke mojih otrok.

(s.158)

Cobiss povezava


Ključne besede: DRUGA SVETOVNA VOJNA, ZGODOVINSKI ROMANI, PISMA, DRUŽBENI ODNOSI


Prispeval/-a: Matjaž Eržen, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka
Objavljeno: 16.12.2022 11:16:55
Zadnja sprememba: 16.12.2022 11:16:55
Število ogledov: 440