Zlati roj: roman o Janši

Žanrbiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1988
Založba
Ključne besede Čebelarstvo
Število strani

228

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O prvem učitelju čebelarstva na Dunaju

Anton Janša (1734–1773) je zapustil neizbrisno sled ne samo v zgodovini slovenskega čebelarstva, ampak tudi
v svetovnem merilu. Že kot otrok se je zaljubil v čebele, za katere ga je navdušil njegov oče, ki je nadaljeval čebelarjenje večih rodov svojih prednikov. Tonej, kot so ga imenovali na Breznici, kjer se je rodil, je pokazal velik talent za čebelarjenje, ob tem pa je v njem zorela tudi njegova druga ljubezen – do slikanja. Najprej se je učil pri mojstru Arerju, nato pa se je s svojima bratoma izpopolnjeval na likovni akademiji na Dunaju. Tam ga je Blaž Kumerdej nagovoril, da se je vključil v čebelarsko dejavnost in kmalu postal prvi učitelj čebelarstva na cesarskem dvoru. Napisal je dve pomembni knjigi: Razprava o rojenju čebel in Popolni nauk o čebelarstvu. Janša je začetnik modernega čebelarstva.
Biografski roman odlikuje izčiščen slog z realistično noto, ki jo bogatijo poetični opisi narave. Vse skupaj pa je speto v prepričljivo fabulo, ki bralca drži v napeti radovednosti do zadnje strani.

Ko je tako slonel, je nenadoma ugledal domači čebelnjak na Breznici. Zaslišal je tisto tenko, zveneče petje matice, ki se oglasi, kadar se čebele pripravljajo na rojenje. Potem je slišal rezko škrabljanje v panju, ko so mladice, kakor bi čutile, kaj se bliža, hitele gristi pokrovce svojih celic, da bi bile pripravljene na roj. Videl je čebele, ki so v gručah izletavale skozi žrelo, kot bi odhajale na pašo, a so v resnici samo izbirale prostor, kamor bi sedle. Potem so prihajale druge, težke, vonjajoče po strdi, in so se obotavljale na bradi, kot bi bile pijane. Videl je, kako se pretikajo po hodnikih med satjem in pijejo med, čeprav je zunaj obilna paša.
(str. 162)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zlati roj: roman o Janši.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja