Zarota bebcev

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Prevod Nuša Rozman
Ključne besede Brezposelnost, Lenoba
Število strani

510

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

17-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mamin sinček išče službo.

Roman v ospredje postavlja Ignacija Reillyja, lenuha in izkoriščevalca, ki živi na mamin račun. Dneve preživlja v sobi, kjer piše velepomembna razmišljanja, se ukvarja s svojim želodcem in sovraži vse po vrsti. Dopisuje si s prijateljico, s katero ima neke vrste razmerje, in se počuti večvrednega, predvsem pa se navdušuje nad srednjeveško miselnostjo. Zaplete se, ko z mamo, ki s svojim dohodkom že tako komaj vzdržuje sebe in še brezdelnega sina, povzročita prometno nesrečo in si nakopljeta enormne stroške. Da bi poplačala dolgove, se mora zaposliti tudi Ignacij, kar pa je skoraj misija nemogoče. Delodajalci mu namreč niso preveč naklonjeni, če pa že dobi službo, se ta spremeni v polomijo. Vse skupaj je ena sama zabloda, polna humornih preobratov, ki ne pelje nikamor.


Roman, ki bi se prav lahko dogajal danes, je bil napisan v 60. letih 20. stoletja, vendar avtor ni uspel najti založbe, ki bi ga izdala. Obupan je zato raje storil samomor in šele njegovi mami je po vztrajnem iskanju založnika uspelo knjigo spraviti na police knjigarn. Takoj je postal velika uspešnica in danes velja za enega boljših ameriških romanov.

Glej tudi:

“Po četrtem hot dogu si je s svojim izjemnim rožnatim jezikom obliznil ustnice in brke ter rekel starcu: “Ne pomnim, kdaj sem bil zadnjič tako scela utešen. Še sreča, da me je prineslo tu mimo. Čaka me dan, poln kdove kakšnih strahot. Trenutno sem brezposeln in prisiljen v iskanje dela. Kar pa je zelo podobno, kot če bi imel za cilj najdbo svetega grala. Teden dni že dirkam tule naokoli. Očitno mi manjka neka povsem določena perverzija, ki jo išče današnji delodajalec.”
“Nič sreče, a?”
“Hja, ta teden sem se sicer javil samo na dva oglasa. Kak dan mi do Canal Streeta že povsem poidejo moči. Na tak dan mi gre dobro, že če premorem toliko elana, da pridem do prve kinodvorane. Pravzaprav sem videl že vse filme, ki jih vrtijo v centru, in ker so od prvega do zadnjega tako prostaški, da jih zlepa ne umaknejo s sporeda, se mi obeta še posebej klavrn teden.”
Starec je pogledal Ignacija in nato gromozanski lonec, plinski štedilnik in sesute vozičke. Rekel je: “Na mestu te vzamem v službo.”
“Najlepša hvala,” je rekel Ignacij blagohotno. “Toda ne bi mogel delati tule. Tale garaža je prepojena z vlago, jaz pa sem med vsem drugim dovzeten za respiratorna obolenja.”
“Saj ne bi delal tukajle notri, sine. Prodajal bi na ulici.”
“Kaj?” je zarjovel Ignacij. “Cel ljubi dan na dežju in snegu?”
“Saj v New Orleansu ne sneži.””
(str. 207)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi