Vse barve Polinezije

Žanrkratka zgodba, spomini, življenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaKomen, 2019
Založba
Ključne besede Potovanja po morju, Jadranje
Število strani

293

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Tri leta jadranja v večnem poletju

Nova knjiga Jasne Tuta pripoveduje o triletnem jadranju med otoki Francoske Polinezije. Razdeljena je na 15 poglavij, zgodbo pa dopolnjuje 180 barvnih fotografij. Pripoved o morju, soncu, petnajstih otokih, pesku, vonjavah in barvah, o ljudeh in njihovi glasbi, gibkih telesih, svobodi, brezskrbnosti in veselju do življenja, o času, ki teče počasi, čudovitih cvetlicah, kitih, mantah, delfinih in morskih psih.

“A še bolj kot na naravo mi je srce segrel spomin na številne obraze, brez katerih bi bila moja izkušnja v Francoski Polineziji manj bogata. Koliko sem se naučila od teh ljudi! Spomnili so me, kako pomembno je upočasniti korak, živeti preprosto in v sozvočju z naravo. Pri njih sem tudi odkrila radost darovanja in sprejemanja darov. Kako so se jim zaiskrile oči, ko sem sprejela cvetlični venec, mango, ribo ali biser! Ti sončni ljudje, ki živijo bosi, s cvetom za ušesom in ukulelo v roki, so nedvomno najlepše, kar sem našla na teh otokih.
Polinezijska tradicija naroča, da moramo ob slovesu vreči cvetlični venec v morje. Če bo našel pot nazaj do obale, se bomo tudi mi še kdaj vrnili.
Midva sva ga odvrgla v laguni, da pravzaprav sploh ni imel druge možnosti, kot da nama obljubi povratek.
Najina otožnost je trajala do prve nevihte. Sunki vetra so brezobzirno odpihnili nostalgijo, morje pa naju je spet prisililo, da sva se osredotočila na tu in zdaj, kar je vedno tako zelo zdravilno.” (str. 293)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vse barve Polinezije.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3