Velika preizkušnja: roman

Žanrdružbenokritični roman, problemski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Jaroslav Skrušny
Ključne besede Islamski skrajneži, Medvrstniško nasilje, Posvojitev, Islam, Ljubezen, Vojaške misije, Mladostniki, Odraščanje, Krščanstvo, Duhovniki, družinski in medosebni odnosi, Specialne enote, Policija
Število strani

268

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Določena količina nasilja, krutosti in sprijenosti se nenehno pretaka skozi človeštvo/str. 91

Atentati islamskih skrajnežev, ki so pretresali evropske države v preteklem desetletju, so osrednja nit pripovedi francoskega pisatelja. Poglavje za poglavjem bralec postopoma dojema vzgibe, ki ženejo radikalne islamiste v nedojemljiva dejanja. Mladeniča, vsak po svoje zaznamovana s priseljenskim izvorom, sta kaj lahki tarči prevejanih Alahovih borcev, ki iz ozadja vlečejo niti in novačijo posameznike za zločine. Še toliko lažje, ker tudi današnja, skoraj povsem sekularizirana Francija, nič kaj zvesto ne spoštuje katoliške vere, ki bi jo morala zaznamovati. Tretji protagonist romana, katoliški župnik z izkušnjo alžirske vojne, skuša krmariti skozi usihajočo čredo vernikov. Ob tem mu ob strani stoji sestra Agnes, redovnica, ki je svoj čas služila v Južni Afriki in tam spoznavala še vse kaj hujšega. Njeni pogledi na islam in muslimane so povezani tudi s spremljanjem medijev, ki pa jim ne zaupa preveč. Tu je še policist Frederic, še en potomec priseljencev, čigar stari starši so se v svoji mladosti do grla nasičili vojne. Nasilje, ki mu je priča med opravljanjem svojega dela, mu ne da miru. Vse omenjene osebe nazadnje združi dogodek, ki je vreden najmanj zgražanja in da misliti tako enim kot drugim. Roman je epopeja sodobne Francije, epopeja nasilja, pred katerim si vsi po vrsti zatiskajo oči, tisti, ki pa želijo sejati zlo, imajo v takšnih razmerah kaj lahek opravek. Ker je v besedilu francoskega urednika in novinarja veliko izrazov iz besednjaka priseljencev, ter izrazov, ki so vezani na določene zgodovinske ali krajevne posebnosti, je na koncu dodan obsežen spisek opomb.

David je temno zardel. Arabec! Beseda ga je zadela kot klofuta. Zadržal se je, da ni vzrojil, in si nadel brezbrižen izraz. Ko se je vrnil v svojo sobo, se je dolgo ogledoval v zrcalu, natančno je preiskoval svoj obraz, nekoliko mozoljavo kožo, z briljantino natrte lase – wet – lesketajoče se od gela. Ime, Hollisterjeva obleka, vse to ne zaleže nič: za punci je pač Arabec. Priseljenec, južnjak, Magrebčan, musliman, čefur. (str. 54)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Velika preizkušnja: roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 80
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0