V pričakovanju barbarov

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, moralistični roman
Narodnostafriška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Jure Potokar
Število strani

218

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Verjamem v mir, morebiti celo v mir za vsako ceno.

V tem pretresljivem romanu nam avtor prikazuje življenje v imaginarnem Cesarstvu, ki ga spremlja (prav tako namišljena!) nenehna grožnja napadov barbarov. To je povod ne le storjenim zločinom nad ljudmi pač pa tudi odlična metoda manipulacije s prebivalstvom. Mračno spoznanje, ki nam ga ponuja avtor, je, da vsako civilizirano ljudstvo za samodoločitev oblikuje svoje barbare. Še več: si jih celo izmišljuje. Razmerje med moralno vzvišenimi in militantno surovimi političnimi akterji predstavlja le dve plati imperialne vladavine, a vselej onstran dialoga. Roman, prepreden z značilno Coetzeejevo mračno lepoto, ki se bralcu težko useda na prsi, a mu kljub temu ne dovoli odmakniti oči, je globalna metafora o totalitarizmu in tudi kritika racionalizma zahodne civilizacije ter čudne, sprevržene morale, ki bralca sili v izpraševanje meja lastne človeškosti. Roman lahko označimo kot neizprosnega do razgalitve človeške logike, predvsem moškega principa.

Glej tudi:

V samoti celice veliko premišljujem o njem, skušam razumeti njegovo sovražnost, skušam videti samega sebe tako, kot me vidi on. Premišljujem o skrbi, ki jo je posvetil mojemu uradu. Mojih dokumentov ne vrže preprosto v kot in položi škornje na mojo pisalno mizo, ampak se namesto tega potrudi, da mi pokaže predstavo o dobrem okusu. Zakaj? Moški s pasom dečka in mišičastimi rokami uličnega bojevnika, zgneten v vijoličasto-modro uniformo, ki jo je Biro ustvaril zase. Nečimrn je in, prepričan sem, željan pohvale. Požiralec žensk, neutešen, neutešljiv. Ki so mu povedali, da lahko človek doseže vrh samo tako, da spleza na piramido trupel. Ki sanja, da mi bo kmalu položil nogo na vrat in pritisnil. Pa jaz? Ugotavljam, da mi je težko vračati s sovraštvom. Pot na vrh mora biti težka za mlade može brez denarja, brez pokroviteljstva, z najnujnejšim šolanjem, za može, ki bi prav tako lahko krenili v življenje zločina kakor v službo Imperija (ampak kakšno boljšo vejo službe bi lahko izbrali, kot je Biro?).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V pričakovanju barbarov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7